Tejfehérje allergia

  Noha tüneteit tekintve a tejfehérje-allergia nagyon hasonlít a laktózintoleranciára, két eltérő problémáról van szó. Míg utóbbi állapotot a laktáz enzim hiánya váltja ki, addig a tejallergia egy kóros immunválasz a tejben található és a szervezet által allergén anyagként azonosított kazein és laktalbumin nevű tejfehérjére.

  A tejallergiára jellemző, hogy még a legcsekélyebb tej mennyiségére is allergiás reakció a válasz a szervezet részéről, és roppant kellemetlen tünetek nagyon rövid időn belül jelentkeznek. Az emésztőrendszeri tünetek a fájdalmas görcsöktől kezdve a hasmenésen át a hányásig terjednek. A légúti tünetek közül fulladás és gégevizenyő is felléphet, de a feltűnő bőrtünetek, viszkető vörös kiütések is megjelenhetnek a testen. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is felléphet, ami életveszélyes állapot, hiszen a keringés és a légzés összeomlásához vezethet.

  A tejallergia egyféle ételallergia, amelynek egyetlen hatékony kezelése ismert: ki kell iktatni az étrendből a veszélyes és kellemetlen immunválaszt adó allergént, vagyis a tejfehérjét. Tejfehérje nemcsak a tejben és tejtermékekben lehet, hanem az édességektől kezdve a felvágottakon át a félkész termékekig nagyon sok élelmiszerben, ezért az étkezés nagy odafigyelést igényel a betegek részéről.

  Kapcsolódó tartalmak címkék szerint:

  Nooogluten.hu

  A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

  Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

  Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

  © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK

  gluttube