Cukorbetegség és prediabétesz

  A diabétesz, vagyis a cukorbetegség napjainkban már népbetegségnek számít, és ez a 21. század egyik legelterjedtebb népegészségügyi problémája.

  A prediabétesz – vagyis a normálisnál magasabb, de még nem kóros vércukorszint – és a cukorbetegség világszerte több száz millió embernek okoz nehézséget. A betegség oka, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiányzik, vagy a szervezet érzéketlen erre a hormonra, a sejtek nem tudják felvenni a vérből a glükózt – a sejtek energiaforrásának számító szőlőcukrot – , emiatt megemelkedik a vércukorszint.

  A cukorbetegség egy összetett anyagcserezavar, amelynek több típusát is megkülönböztetjük. Az 1-es típusú általában már gyerekkorban jelentkezik, feltehetően genetikai eredetű, míg a 2-es felnőttkorban alakul ki olyan rizikófaktorok hatására, mint például az elhízás vagy a magas vérnyomás. Létezik 3-as típusú és terhességi diabétesz is.

  A kezelések is szerteágazóak: speciális diéta, gyógyszerek, testmozgás és inzulinterápia egyaránt szóba jöhet, de a kórkép mindenképp komoly figyelmet igényel, hiszen a kezeletlen cukorbetegségnek nagyon súlyos következményei lehetnek.

  Kapcsolódó tartalmak címkék szerint:

  Nooogluten.hu

  A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

  Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

  Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

  © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK

  gluttube