Laktózintolerancia

    A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható tejcukor, amelynek lebontásához a laktáz nevű enzimre van szükség. Ha a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben lévő enzim hiányzik a szervezetből, netán túl kevés van belőle, a lebontás meghiúsul, és kialakul a laktózérzékenység.

    Ez az emésztési zavar roppant kellemetlen és egészségre káros tüneteket produkál. Azontúl, hogy puffadást, görcsös hasi fájdalmat és hasmenést vált ki, rossz közérzetet is okoz. A hasmenés számos tápanyag, vitamin, nyomelem és ásványi anyag felszívódását is megnehezíti, így az elhanyagolt laktózintolerancia alultápláltsághoz vezethet. Ezenfelül az immunrendszer is legyengül, aminek következtében a szervezet kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben.

    Általános tünete lehet még a depresszió, a fáradtság, az idegesség, de okozhat többek között alvási panaszokat, figyelemzavart és végtagfájdalmat is, valamint bőrproblémákat, aknét. A tünetek hevessége egyenesen arányos a szervezetbe bevitt tej és tejtermék mennyiségével.

    Ahogy a gluténérzékenység esetében a gluténmentes étrend, úgy a tejcukorérzékenység esetében a laktózmentes diéta jelent megoldást a fennálló problémára.

    Kapcsolódó tartalmak címkék szerint:

    Nooogluten.hu

    A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

    Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

    Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

    © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK
    facebook_page_plugin

    gluttube