Visszanyal a fagyi

  Visszanyal a fagyi

  Itt a nyár, mindenki fagyizik

  A fagylalt a forró, nyári hónapok elmaradhatatlan csemegéje. Nagyjából olyan, mint télen a forralt bor, vagyis afféle szimbolikus jelentőséggel bír: tulajdonképpen a fagyizók tömeges nyitása az elmaradhatatlan jele annak, hogy visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, sokak kedvenc évszaka. És noha napjainkban egyre több szakember hangsúlyozza, hogy a minőségi fagylalt nem olcsó mulatság, gluténérzékenység tekintetében még bőven van hova fejlődni.

  Mi van a fagylaltban?

  Alapesetben a fagylaltnak a hozzávalói alapján gluténmentesnek kellene lennie, hiszen mindössze tejből vagy tejporból, cukorból, és valamilyen gyümölcsből vagy ízesítőből készül – vagyis nem tartalmaz búzát és gabonaféléket –, a lisztérzékenyeknek mégis résen kell lenniük, ha megkívánják a közkedvelt, hűsítő édességet. Ennek több oka is van. Ez egyik, hogy a jobb állag érdekében sok cukrászdában keményítőt is tesznek a fagylaltba, ami komoly kellemetlenséget okozhat az érintetteknek, főleg, hogy ha az nem éppen rizs, kukorica, tápióka keményítő, hanem búzakeményítő. A másik pedig, hogy a hagyományostól eltérő, egyre népszerűbb és cifrább variációk között bizony tiltólistásokat is találunk: gondoljunk csak a különféle kekszes, süteményes ízesítésű fagylaltokra. Nem csoda, hogy a magukra valamit is adó cukrászdák ma már külön jelzik, hogy egyes termékeik gluténmentesek, és a vendégeknek nem kell erre külön rákérdezniük. Ilyen fagyizókból azért szerencsére sokat találunk, de ha a legnépszerűbbeket vesszük, akkor például a Levendula fagyizóknál mindig ott figyel az eltéveszthetetlen gluténmentes felirat vagy tábla, de ha a balatonfüredi Bagaméri fagyizót vesszük célba, ez róluk is elmondható.

  Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor persze érdemes sorbet venni, ami gyakorlatilag csak gyümölcsből készül, így laktóz vagy tejfehérje érzékenyek sem maradnak ki a buliból.

  Mit tehetünk gluténérzékenyként?

  Az első és legfontosabb teendőnk az alapos tájékozódás: a cukrászdában kérdezzünk, a boltokban pedig olvassunk! Mindig nézzük meg a fagylaltok, jégkrémek csomagolásán feltüntetett információkat, és ellenőrizzük az összetevőket! Szerencsére az élelmiszeripar is egyre inkább igazodik a speciális vásárlói igényekhez, és az üzletekben kapható termékeken is gyakran feltüntetik, ha egy adott élelmiszer gluténmentes, de az erre külön ki nem térő termékek, fagylaltok között is találhatunk olyanokat, amiket beilleszthetünk az étrendünkbe. Akinek gluténérzékenysége mellé laktóz intolerancia vagy tejfehérje érzékenység is párosul annyiban könnyebb a dolga, hogy a bolti jégkrémeken mostanában divat feltüntetni, hogy „vegán”. Vagyis mentes bármilyen állati eredetű alapanyagtól, így ez számukra ki is van pipálva. Glutén terén pedig vastaggal jelzik ha búzakeményítőt esetleg búzát vagy egyéb glutént tartalmazó gabonát tartalmaz a jégkrém. Ne feledd a tiltott négyest: búza, árpa, rozs, zab!

  +1 gond: a tölcsér

  Mivel a tölcsér egyik fő alapanyaga a liszt, a gluténérzékenyek számára teljes mértékben kerülendő – noha semmi akadálya nem lenne annak, hogy gluténmentes liszt felhasználásával készüljön az ostya. Jó hír viszont, hogy egyre több fagylaltozóban kérhetjük a gombócokat gluténmentes tölcsérben is. A lényeg itt a „kérhetjük” szóban rejlik, mert legtöbbször nem rakják ki a többi tölcsér közé, de külön papírdobozban ott lapul a fagyis pult mögött!!! Ha ez mégsem működne marad a kis papírpohár, amibe – nézd a jó oldalát a dolognak – több gombóc fagyi fér! 😊.

  Gluténmentes fogásokat bemutató YouTube-videóink között számtalan egyéb nassolnivaló receptjét is megtalálod, de ha a tuti fagyireceptre vagy kívácsi itt keresd!

  Gluténmentes linzer elkészítése

  Hal gluténmentes bundában salátával

  Gluténmentes palacsinta elkészítése

  Nooogluten.hu

  A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

  Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

  Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

  © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK

  gluttube