Laktózintolerancia

Nyomtatás

A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható tejcukor, amelynek lebontásához a laktáz nevű enzimre van szükség. Ha a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben lévő enzim hiányzik a szervezetből, netán túl kevés van belőle, a lebontás meghiúsul, és kialakul a laktózérzékenység.

Ez az emésztési zavar roppant kellemetlen és egészségre káros tüneteket produkál. Azontúl, hogy puffadást, görcsös hasi fájdalmat és hasmenést vált ki, rossz közérzetet is okoz. A hasmenés számos tápanyag, vitamin, nyomelem és ásványi anyag felszívódását is megnehezíti, így az elhanyagolt laktózintolerancia alultápláltsághoz vezethet. Ezenfelül az immunrendszer is legyengül, aminek következtében a szervezet kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben.

Általános tünete lehet még a depresszió, a fáradtság, az idegesség, de okozhat többek között alvási panaszokat, figyelemzavart és végtagfájdalmat is, valamint bőrproblémákat, aknét. A tünetek hevessége egyenesen arányos a szervezetbe bevitt tej és tejtermék mennyiségével.

Ahogy a gluténérzékenység esetében a gluténmentes étrend, úgy a tejcukorérzékenység esetében a laktózmentes diéta jelent megoldást a fennálló problémára.