Alternatív gluténmentes tészták

Gluténmentes termékteszt sorozat - Alternatív gluténmentes tészták

Nyomtatás

Hát igen...volt idő, amikor még csak egy-két gluténmentes tésztafélével futhattunk össze a kifejezetten ételérzékenyenek fenntartott polcokon a bioboltokban és ezek is nagyjából kimerültek egy-két gyártó kukoricalisztből és/vagy burgonya és kukoricakeményítőből készült tésztáiban. Összefuthattál a "sokáigfőzős-és-a-közepenyers-de-így-is-összeragadós" spagettiken át a picit kevéssbé kukoricaliszt ízű, és "a-párperc-alatt-kifőzhető-nem-összeragadós-de-utólag-szétesős" szintén kukoricaliszt alapú gluténmentes tésztákkal. Ma viszont itt a kánaán minden gluténérzékeny legnagyobb örömére! Még speciális boltokba sem kell járkálnunk, hogy bárhol hozzájussunk zöldségekből és egészségesebb, de természetesen alapvetően gluténmentes gabonákból vagy hüvelyeskből készült őrleményből készített szupertésztákhoz! Ezekből állítottunk most össze Nektek egy kisebb csokorral.

Alternatív gluténmentes tészták

5 féle leginkább ismeretes és elterjedt alternatív gluténmentes tésztafélét mutatunk be, vagyis teszteltünk. Egy csicseriborsó lisztből készült, egy köleslisztből készült, egy zöldborsó lisztből készült, egy vöröslencse lisztből készült, valamint egy ciroklisztből készült verziót. Igyekeztünk többféle gyártótól választani, a leírás alapján kifőztük és persze megkóstoltuk. Jöjjön hát elsőre a csicseriborsólisztből készült tészta:

Itt a fordos nagykockát vettük, mégpedig az It's us food -tól. Kitti csicseriborsó tésztája ugyan csak 50%-ban tartalmaz csicseriborsó lisztet, a másik része tápiókakeményítő és stabilizátorok+antioxidáns, azért ne írjuk le. Aki kóstolt már pusztán csicserborsóborsóból vagy mondjuk úgy- túlnyomó részt csicseriborsó lisztes tésztát az pontosan tudja, ahogy szinte ehetetlenül markáns íze van...Az állaga pedig inkább szétesős...De ez! Ha kellemesen akartok csalódni, akkor ez a fodros nagykocka a tuti! Nagyon jó íze van, nem ragad össze és 3-4 perc főzés után készen is van. Ellenben a legtöbb, gyorsan kifőzhető vékony felületű tésztával, ez nem fog darabokra törni a serpenyődben, ha összekevered valmilyen szósszal. És ha újramelegíted az egészet, akkor sem. Szóval részünkről wow! Ehhez a csicseriborsó liszt alapú tészához más formákat is választhattok (pl. tarhonya, penne, orsó), ezért a 200g-os csomaghoz 700-800 Ft között jutottunk hozzá. Az alábbi képen láthatjátok a kifőtt eredményt:

A következő tészta köleslisztből készült. Az Éden Prémium terméke, a kölesliszten kívül utifűmaghéjat és kurkumát tartalmaz. Ez is tojásmentes csakúgy, mint az előző fajta és ebben a termékteszt összeállításban a többi tészta is. A kölesliszthez voltak előítéleteink, hiszen nagyon nehéz vele dolgozni önmagában. Viszont ennél a tésztánál sikerült egy egészen jó állagot összehozni. Benne van a köles összes jó tulajdonsága, gyakorlatilag olyan, mintha magát a kölest kínálnánk körteként, csak ezúttal tészta formájában. (Árban 500-600 Ft között jutottunk hozzá a 200g-os kiszereléshez.) Egy dologra kell csak ügyelni: maximum 3 perc, ezután ugyanis már szétfőtt, kezelhetetlen tésztát kapunk. És csak óvatosan a sóval! Az eredményt alább mutatjuk:

 

Szintén ugyanettől a gyártótól jöjjön még egy fussili, mégpedig ciroklisztből. Mivel a cirokliszt önmagában elég nehéz alapanyagnak számít, így ebben a tésztában is megtalálható még mellette a kölesliszt, illetve utifűmaghéj liszt. Nyilván a cirokliszt dominál, ezért állagra kicsit szilárdabb, ízre pedig kicsit testesebb mint a kölestészta. Szénhidrát, fehérje és rosttartlama mindkettőnek nagyjából ugyanaz, cukorbetegeknek, inzulin rezisztenciával küzdőknek mindkettő tökéletes választás lehet. Árban 500-600 Ft között jutottunk hozzá a  200g-os kiszereléshez. Képet az elkészült, kifőtt tészáról itt láthattok:

 

Végül pedig következzen az Alnatura zöldborsó lisztből illetve vöröslencse lisztből készült tésztája. Ezeket netről nehéz berendelni, de bioboltokban hozzájuthatsz. Ha erre nincs mód akkor találkozhatsz a nagyobb szupermarketekben a Bonduelle Légumio termékeivel, ahol szintén megtalálhatod ezeket a változatokat. Elöljáróban annyit a zöld és a narancssága színű tésztákról alább, hogy meglehetősen markáns ízvilágot képviselnek és mindegy mennyi sót raksz a vízbe, nincs az a mennyiség, ami elnyomná vagy tompítaná ezt a két ízvilágot. Tulajdonképpen, ha valamilyen megformált/átformált változatban szeretnéd e kettőt fogyasztani, akkor tökéletes választás ez a "tészta". Akkor válaszd ezeket a fajtákat, ha kifejezetten rajongsz a vöröslencséért és zöldborsóért. Mivel elég magas a fehérjetartalma mindkettőnek, így valami könnyű, húsmentes szósszal ajánljuk, de abból rengeteggel (mert felszívja)! Ez köszönhető annak is, hogy mindkettő 100% vöröslencse és zöldborsó lisztből készül. A főzési idő is hosszabb, legalább 7-8 perc mindkettőnél. Árban is ez a kettő volt a legdrágább, közel 1000 Ft/ 250g -ot fizettünk érte. Mindenki döntse el, hogy megér-e neki ennyit. Különlegesnek, biztosan különleges.

 

Ha sikerült felkelteni az érdeklődésedet valami újra, akkor ezúton is bátorítunk, hogy egy időre tedd félre a kukoricatésztákat és próbálj ki néhány új alternatívát a gluténmentes tészták mezején! 

Itt találsz egy-két receptötletet is:

Brokkolis ciroktészta fürjtojással

Vöröslencse penne zöldséges-marhahúsos raguval

Kurkumás gránátos kocka csicseritésztával

További gluténmentes terméktesztjeinket pedig itt érheted el!

Címkék: