Gluténmentes tésztaliszt

Gluténmentes termékteszt sorozat - nyújtható tészta lisztkeverék

Nyomtatás

A gluténmentes nyújtható házi tészta kapcsán még nem hallottam olyan érintettről, akinek ne csillant volna fel a szeme. Igen, ez már a gluténmentes lét következő szintje, vagyis amikor már nem érjük be a boltban kapható száraztésztákkal, hanem vesszük a fáradságot és magunk készítjük el, gyúrjuk, nyújtjuk és mindenzt azért, mert nekünk is jár a finom, ruganyos házi tészta, aminek az állaga köszönőviszonyban sincs a többi száraztészáéval.

Gluténmentes nyújtható tészta lisztkeverék

Igen, ez jó hír, ugyan meg kell kicsit dolgoznunk vele, de tényleg csak kicsit, viszont nem mindegy milyen lesz az első. Ez sok minden másra is igaz lehet, de maradjunk a tésztánál és lássuk, mi mit találtunk a boltok polcain amiből gyúrhatunk. Kettő termék volt az, amire egyértelműen az volt írva, hogy gyúrható tészta készíthető belőle. A Schaer Universal lisztkeveréke és a Mester Család "Tésztaliszt" néven futó terméke. Az a helyzet, hogy többet nem találtunk ebben a kategóriában. A Schaer terméke gyakorlatilag mindenütt kapható (nagyobb boltokban), 500g-os kiszerelésben és 1000Ft körül mozog az ára. A Mester Család terméke, szintén 500g-os kiszerelésben kapható, valamivel olcsóbban 900Ft körül, azonban eddig csak gluténmentes boltokban tudtunk hozzájutni.

 A fenti képen a már elkészített, összegyúrt tésztákat láthatjátok. Mindkettőt ugyanúgy készítettük el: vagyis 1 tojáshoz annyi lisztet adtunk, amíg egy ruganyos, de nem ragacsos masszát kaptunk. Ezt utána nyújtottuk és kifőztük. A bal oldalon a világosabb színű massza a Schaer lisztkeverékéből készült. Maga a lisztkeverék teljesen hófehér és finom por állagú, amit igazából a tojás sárgája színezett ilyen színűre. Összetevői: rizsliszt, burgonyakeményítő, cukor, sűrítőszer, szentjánoskenyérmag-liszt, só, emulgegeálószer. Laktózmentes termék, nyomokban szóját tartalmazhat. A másik lisztkeverék összetevői: kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, kukoricaliszt, burgonyapehely, psyllium és cukorrépa rost. A burgonyapehely miatt kissé durvább, szemcsésebb lisztfajta, de ez elkészítés után egyáltalán nem jön már ki. Kiváló minőségű tésztát lehet belőle gyúrni, kicsit tömörebb, masszívabb anyagot kapunk, mint a Schaer termékéből készült tésztamassza. Ezáltal kevésbbé szakad, jobban nyúlik a tészta is, de éppen ezért picit nehezebb vele dolgozni. Kifőzve pedig így néznek ki:

Jobb oldalon a Mester Család lisztjéből készült tészta, bal oldalon a Schaer lisztjéből készült változat. Amennyire féltünk a fehér porszerű lisztkeveréktől, a kifőtt tészta (bal oldali) meglepően jó ízű és állagú. A másik tésztalisztből készült tészta (jobb oldal) szintén nagyon jó ízre és állagra. Nekünk ízre picit jobban bejött, mint a másik fajta, ami viszont ezt állagban ellensúlyozta picit. Egyszerűen nem tudunk különbséget tenni, egy képzeletbeli 10-es skálán mindkettő tészta 9-et kapna. A 10-es pedig már csak a sima durumbúza lisztből készült házi tészta lenne, szóval tényleg kiváló minőségű mindkét termék. Igazából olyan jól sikerült eltalálni mindkettő keveréket, hogy a végeredményről nem lehet megmondani, hogy nem is búzalisztből készült  a kifőtt tészta. A Mester Család lisztjénél arra kell talán figyelni, hogy kevesebb lisztet használjunk fel, hogy lágyabb legyen a tészta és vékonyabbra is kell nyújtani. Mi ebben az esetben ugyanazt a vastagságot állítottuk be a tésztanyújtó gépnél és ezt a végeredményt kaptuk. A jobb oldali tészta tehát jobban megdagad, vastagabb lesz főzés után, úgyhogy ezzel számolni kell megmunkáláskor.

Néha más magasabb fehérje és rosttartalmú gluténmentes lisztekhez keverve ezekből a tésztalisztekből beállíthatsz egy egészségesebb saját lisztkeveréket, aminek még elfogadható a glikémiás indexe is. Ha pedig saját készítésű házi tésztát szeretnél készíteni mutatunk egy biztosan bevált receptet, amit olyan gluténmentes lisztekből állítottunk össze, ami nemcsak szuper állagú tésztát ad, hanem szuper egészséges is. Az elkészítését itt nézheted meg!

Reméljük hasznosnak találtátok és higgyétek el, nem akkora bravúr elkészíteni egy kis gluténmentes házitésztát. Ez ugyanis az az étel, amit muszáj egyszer elkészítened ahhoz, hogy meggyőződhess, tényleg nem maradsz ki semmiből csak azért mert nem fogyaszthatsz glutént. Elő tehát a sodrófával vagy a tésztanyújtógéppel és söpörd be a gratulációkat!

További gluténmentes terméktesztjeinket itt érheted el!

Címkék: