Gluténmentes spagetti

Gluténmentes termékteszt sorozat - Spagetti

Nyomtatás

Akárhogy is nézzük, egy biztos: a spagetti az a termék, amit ép eszű ember nem kísérel meg otthon elkészíteni. Vagyis: elég nagy valószínűséggel megvásároljuk. Azonban amíg egy búzalisztből készült spagetti csomagja 300 Ft körül mozog, addig egy csomag gluténmentes spagetti ára 900-1000 Ft körül van vagy akár afelett is. Ennyi pénzért pedig egészen eltérő mennyiségű és minőségű tésztát kaphatsz. Ezért most végre kifőztünk párat, hogy pontot tegyünk ennek a végére is. 

Gluténmentes spagetti

Ezúttal 6 féle gluténmentes spagettit vettünk és készítettünk el. Lehetett volna valószínűleg még több félét is, de ez alkalommal is abból indultunk ki, hogy melyek azok a fajták, amik könnyebben beszerezhetőek, vagyis nagyobb üzletekben is hozzá is lehet jutni, nem csak speciális gluténmentes termékeket forgalmazó boltokból tudjuk megvásárolni őket. Mindegyiket a csomagoláson javasolt elkészítési mód alapján főztük ki és a képeken rögtön a forró vízből való kivétel után láthatóak. Kezdjünk hát neki!

 A fenti képen szereplő spagetti a Rummo gyártmánya, 900-1000Ft körül lehet megvásárolni, 400g-os kiszerelésben kapható és összetevői rizs és kukoricalisztek (fehér és sárga kukoricából). Ez volt a 6 spagetti közül az, amelyiket a legtovább volt szükséges főzni. Itt nyilván a különféle lisztek aránya játszik szerepet, csakúgy mint a kapott végeredményben. Ízre nagyon jó, de állagában sajnos nem nyerte el tetszésünket, mert kissé tapadósak maradtak a szálak, illetve ha szósz kerül rá, akkor azt a kelleténél jobban felszívja. De még ennek ellenére is egy tízes skálán 6-ost kapna.

A következő spagettit a Schaer gyártja és 250g-os kiszerelésben kapható. Mi 690Ft-ért jutottunk hozzá, de láttuk már ennél drágábban is. Összetevőiben szintén a kukoricaliszt és a rizsliszt szerepel. Ízre tökéletes és az állagába sem tudtunk belekötni. Gyorsabban fő meg, mint az előző spagetti, pedig ennek a csomagolására éppenhogy hosszabb főzési időt írtak. Jóval kevésbbé ugyan, de ez a fajta is magába szívja a szószt, ha rögtön a főzést követően forgatjuk bele. Szerintünk egy 10-es skálán 8-ast kapna, ízre és állagra. Az ár-érték arány megint más szempont.

A fenti képen szereplő spagetti a Sotelli gyártmánya. 500g-os kiszerelésben kapható és meglepően olcsón, 500-600Ft között jutottunk hozzá. Ez nyilván az összetevőkre vezethető vissza, hiszen csak kukoricalisztből készül. Viszont ennek ellenére (tekintve, hogy a kukoricalisztes tésztáknál bizony előfordul jónéhány minősíthetetlen féle is, savanyú mellékízzel, ragacsos állaggal stb.) ez a fajta kimondottan jónak bizonyult és nem csak az ár-érték arányról beszélünk. Nem voltak tapadósak a szálak és nem volt semmilyen mellékíz. Lehet, hogy más formájú tésztánál ez már kijött volna, de a spagettijük teljesen rendben van. A 10-es skálán, 7-est kapna.

 A következő spagetti alanyunk a Barilla gyártmánya volt. 400g-os kiszerelésben lehet kapni és az ára változó. Normál esetben 1200-1300Ft között kapható de mi 1499Ft-ért láttuk egy nagyobb hipermarketben. Nagyjából a Schaer árszínvonalán van, de mi most nem az árat elemezzük, hanem magát a spagettit. Ami viszont kiemelkedően jó. Összetevői alapján rizslisztből, sárga és fehér kukoricalisztből készül, egyáltalán nem tapadnak össze a szálak, gyors főzési idő és a legkevésbbé szívja magába a szószt. Lehet, hogy nem olcsó, de a tesztünkben ez a fajta 10-ből 10-et kapna. Aki nagyon kényes tésztaállag ügyben, akkor ez lesz neki a befutó.

 Most pedig (fenti kép) a SamMills spagettije jön. 500g-os kiszerelésben lehet kapni és mi 525Ft-ot fizettünk érte egy nagyobb boltban. Összetevőit illetően csak kukoricalisztből készül. Tény, hogy ez volt a legolcsóbb a 6 féle spagettink közül, de miután kifőztük beigazolódott amitől féltünk...A szálak eleve vékonyabbak voltak, mint a többi spagettinél, de ez nem lett volna gond és elsőre nem is volt szembetűnő. Azonban nagyon ragacsos volt, alig lehetett rendesen leszűrni a tésztát, többször át kellett öblíteni ahhoz, hogy ne álljon össze egy csomóvá az egész. Ízre nem lett volna vele gond, bár a kukorica íz ennél a tésztánál azért észrevehető. 10-es skálán 3-ast kapna tőlünk.  

Jöjjön akkor még egy spagetti, a La Veneziane gyártmánya. 250g-os kiszerelésben lehet kapni és 839Ft-ért jutottunk hozzá egy nagyobb hipermarketben. Talán más boltokban olcsóbban megkapjuk. Kicsit drágának találtuk ahhoz, hogy csak kukoricalisztből van és 250g. De túltettük magunkat ezen és gyorsan kifőztük. A végeredmény egész jó lett, ha össze kell hasonlítanom, akkor a Sotelli minőségét hozza. Nem tapadnak a szálak, gyorsan elkészül és kevésbbé szívja fel a szószt magába. A kukoricán pedig túltettük magunkat, mert alig jön ki az íze, állagra is egész jó, csak az árát találtuk magasnak. 10-es skálán 7-est kapna.

Összefoglalva az egészet, azt kell mondanunk, hogy a fentiek közül 2-3 fajta alkalmas arra, hogy teljesen megegyezzen állagra és mondhatni ízre is a klasszikus spagetti fogalmával. A többi is egész jó, sőt! Nyilván az is remek, hogy ennyi félét lehet már kapni gluténmentes fajtából is és mint említettük, mi most csak 6-ot próbáltunk ki. Ha valaki ragaszkodik a kiváló minőségű tésztához, akkor megteheti, hogy megveszi a drágábbat és azt kapja amit várt tőle, de szerencsére van opció a jó minőségű, de árban is elérhetőbb fajtákra. Jó spagetti főzést mindenkinek!

 

Címkék: