Gluténmentes zsemlemorzsa

Gluténmentes termékteszt sorozat - Zsemlemorzsa

Nyomtatás

Ezúttal egy mindennapos konyhai alapanyag terméktesztjére szántuk el magunkat. Amíg a boltban sima gluténes zsemlemorzsából szinte teljesen mindegy melyik gyártótól, mit veszel, mert az eredmény lnyegében ugyanolyan - addig a gluténmentes zsemlemorzsa esetében ez igenis jócskán eltérhet. Hozzátevőkben és ennek köszönhetően állagban is.  

Gluténmentes zsemlemorzsa

Tekintettel, arra, hogy egy csomag gluténmentes zsemlemorzsa sokszorosába is kerülhet a gluténes változatnak, nem mindegy, hogy mennyire hasonlít az eredetire és főleg, hogy mennyire jól lehet felhasználni. A gluténmentes zsemlemorzsa is kenyérből készül, csak nyilván gluténmentes kenyérből, de higgyétek el házilag nem lehet jól előállítani. Ez tipikusan az a termék, amit akármilyen drága is gluténmentesen, de meg kell venni. Jól felhasználható a hagyomáyos panírozás mellett még különféle töltelékek dúsításához. Pl gluténmentes fasírt készítésekor egyszerűen csak keverd a darált húsos masszához, és adj némi folyadékot hozzá, máris megkapod a megszokott ízt és állagot, (anélkül hogy kenyérmaradékokat kellene beáztatnod).  Ha pedig túl drágának tartod önmagában, akkor szórj hozzá magvakat amik jóval olcsóbbak és dúsíthatod velük a morzsát (pl. szezám vagy lenmagot) és így készítsd a panírt. 

Mi most 4 félét mutatunk be ebben a kategóriában:

zs4

Kezdjük a képen szereplő MIMEN panírozó keverékkel. 500g-os kiszerelésben kapható és ár érték arányban talán a legjobb, mert ezért a mennyiségért 900Ft-ot fizettünk egy nagyobb hipermarketben. Tojás és tejmentes is és az igazi különbség abban rejlik talán, hogy burgonya-, kukorica-, rizsliszt mentes a termék. Ez mondjuk azért nem elhanyagolható szempont. Az összetevők között kölespehely, csicseriborsóliszt, tápiókakeményítő, kölesliszt és dextróz szerepel csupán. Állagra inkább hasonlít valami lisztkeverékhez és édeskés íze is van kicsit. Ha ropogósságot szeretnénk elérni a rántott ételeknél ezt csupán a kölespehely adja majd a termék esetében, a többi gyakorlatilag lisztféle. 

zs3 

Következő a soron a Barbara kenyérmorzsa. Itt is biztosított a tej, tojás és szójamentesség. Összetevői pedig kukoricakeményítő, riszliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő, élesztő, étkezési só, kristálycukor, szőlőcukor, xantan, guar-gumi, cukorréparost és köménymag. 250g-os kiszerelésben lehet kapni és 700Ft-ba került ugyanabban az üzletben  ahol az előző terméket is vettük. Összetételében más, mint az előbbi, nem mondhatni, hogy alacsony glikémiás indexű hozzávalókat tartalmaz, viszont állagra ez az egyik olyan termék, ami leginkább hasonlít a hagyományos zsemlemorzsához. Pont annyira szemcsés és ropogós mint amilyennek lennie kell. Végfelhasználáskor csaknem megkülönböztethetelen a gluténes panírtól ízre és állagban.

zs2 

Harmadik a sorban a Mester Család kenyérmorzsa. Ez szintén tej és tojásmentes. Összetevői egészen pontosan rizsliszt, kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, kukoricaliszt, kölesliszt, xantan, élesztő, növényi zsír(pálma) és só. 250g-os a legkisebb kiszerelés ebből a fajtából, és 560Ft-ot fizetteünk érte egy boltban. Hozzávalóiban nagyon hasonlít az előbbi termékhez, csakúgy, mint állagában. Ropogós és kellőképpen morzsalékos állag, pont ugyanolyan jó, vagy jobb, mint a gluténes zsemlemorzsa. Végfelhasználáskor hozza azt a tökéletes panírt, mint a hagyományos zsemlemorzsa, sőt jobb, mert picit ropogósabb. 

zs1 

Negyedikként pedig a Shaer Pan Gratí zsemlemorzsa jöjjön. Összetevői rizsliszt, kukoricakeményítő, szójaliszt, pálmazsír, tojás, glükóz szirup, guar gumi, élesztő és só. 300g-os kiszerelésben lehet kapni és ezért 1460Ft-ot fizettünk egy nagyobb hipermarketben. Állagban hasonlít az előző két termékhez, kellőképpen morzsalékos, ám nem annyira ropogós az állaga, mint azoknak. Végfelhasználáskor ez persze javul. Összetevőiben szintén hasonlít az előző kettőhöz, fontos különbség azonban, hogy ebben van tojás is. Illetve ár-érték arányban a legdrágább. 

Mind a négy termék viszonylag könnyen beszerezhető bárhol, és szerintünk minőségben, felhasználhatóságban ideálisak. Döntse el mindenki, kinek milyen a tökéletes zsemlemorzsa. Van aki jobban odafigyel az összetevőkre, van aki az "igazira" leginkább hasonlót keresi. Összetevők ide vagy oda, mi például ez utóbbi mellett voksulunk, mert ha már rántott ételeket eszünk, azt szeretjük minél ropogósabban! 

Ha további terméktesztekre vagy kíváncsi itt találod!

 

Címkék: