Mentás citromtorta

    Mentás citromtorta (glutén-és laktózmentes)

    Hozzávalók: 

    1 nagy csokor friss marokkói menta
    8 dkg olvasztott laktózmentes vaj vagy kókuszzsír
    1,5 dl növényi tej 
    1 egész citrom reszelt héja
    400g glutén és laktózmentes édes keksz ( mi ennél a recpetnél a Gullón:Maria nevű terméket használtuk)
    1 csomag vaníliás cukor
    20 g csomag őrölt zselatin 
    2 dl növényi habtejszín (mi ezt használtuk: Meggle Creme Patisserie Decor with vegetable fat, de ha nem ragaszkodsz a tejmentességhez, akkor elegendő laktózmentes is)
    1 dl citromlé
    100g laktózmentes mascarpone
    15 evőkanál porcukor
    1 teáskanál citromsav
    20g zselatin expressz por

     

    A kekszet borítsd egy nagyobb tálba és kézzel vagy géppel morzsold közepesen finomra. Öntsd hozzá a 1,5 dl növényt tejet és az olvasztott laktózmentes vajat vagy kókuszzsírt. Egy nyitható tortaforma aljába kanalazd bele a masszát és lapítsd le. 200°C-os sütőben süsd 15 percig, majd vedd ki és hagyd teljesen kihűlni. Közben a mentáról szedd le a leveleket és tedd egy konyhai aprítógépbe. Önts hozzá 1dl hideg vizet és vágd nagyon apróra. Ehhez adj további 1,5 dl hideg vizet és 1 teáskanál citromsavat. Kevered össze és hagyd állni legalább 10 percet. 

    A túrót, a laktózmentes mascarponét, 2dl növényi habtejszínt kanalazd egy tálba. Add hozzá az 1 csomag vaníliás cukrot, 3 teáskanál aprított mentalevelet, 1dl citromlevet, egy egész citrom reszelt héját és 12 evőkanál porcukrot. Gépi habverővel kezdd el krémmé verni, közben lassan adagold hozzá a 20g zselatin expressz port. Néhány perc elteltével a krém elkészül. Kanalazd a tésztalapra a tortaformába és a tetejét simítsd el. Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tetejére a mentazselét. 

    Ehhez először sűrű szitán szűrd át az aprított mentát. A levét tedd külön tálba, adj hozzá 3 evőkanál porcukrot és 20g őrölt zselatint. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett melegítsd fel, de ne forrald! Hagyd teljesen kihűlni és mielőtt elkezdene megszilárdulni óvatosan csurgasd a krém tetejére. Tedd a hűtőbe legalább 4 órára, amíg teljesen megdermed a torta tetején a zselé. Ha kész van, először késsel óvatosan vágd körbe a forma belső szélénél a tortát, és csak ezután nyitsd ki a formát. A tetejét díszítheted friss mentalevelekkel vagy citromkarikákkal. 

    A receptet megnézheted videón is itt!

     

    Gluténmentes linzer elkészítése

    Hal gluténmentes bundában salátával

    Gluténmentes palacsinta elkészítése

    Nooogluten.hu

    A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

    Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

    Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

    © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK
    facebook_page_plugin

    gluttube