Eperkrém torta

Glutén, tej - és laktózmentes eperkrém torta

Nyomtatás

Hozzávalók: 

4 egész tojás
5 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál kölesliszt
3 evőkanál tápiókaliszt
4 evőkanál GMO mentes kukoricaliszt
1 csomag gluténmentes sütőpor
50 g csomag őrölt zselatin (1,5 csomag zselatinexpressz garnulátum)
5 dl növényi habtejszín (mi ezt használtuk: Meggle Creme Patisserie Decor with vegetable fat, de ha nem ragaszkodsz a tejmentességhez, akkor elegendő laktózmentes is)
60 dkg eper
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor

 

A tojásokat különválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük. A tojás sárgájához adunk 5 evőkanál kristálycukrot és egy evőkanál meleg vizet, majd gépi habverővel világosra keverjük. A liszteket keverd össze a sütőporral és szitáld bele ebbe a masszába. Óvastosan keverd simára, majd apránként add hozzá a tojásfehérjehabot is.  Terítsd szét a tésztát egyenletesen egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon, 20 perc alatt sütsd készre. Vedd ki a sütőből és még melegen vágj körbe egy közepes méretű (kb. 20 cm átmérőjű), kerek tortaformát a piskótalapból. Hagyd egy picit kihűlni, csatold össze a tortaformát és az aljába helyezd bele a méretre vágott kerek piskótalapot. Az epret mosd meg, csumázd ki, és kb. 20 közepes vagy nagyobb szép szemet hagyj egyben. Ezeket tedd félre. A többi epret botmixerrel pürésítsd teljesen simára.  A habtejszínt verd kemény habbá, add hozzá az egy csomag vaníliás cukrot és porcukrot. Keverd hozzá a pürésített epret és zselatingranulátumot.  Az egész szem epreket helyezd el fejjel lefelé a piskótalapon körbe. Óvatosan kanalazd rá a habot, úgy, hogy az egész szem eprek ne mozduljanak vagy dőljenek fel. Ha rákanalaztad az összes habot, akkor óvatosan rázogasd meg, hogy ne maradjon levegős, és a tetejét vizes lapáttal vagy késsel simítsd el. Tedd a hűtőbe egy éjszakára, hogy jól megszilárduljon a hab. A tetejét díszítheted friss eprerrel és apró mentalevelekkel.

 

Címkék: , ,