Gluténmentes rumos-szilvás sajttorta

Gluténmentes rumos-szilvás sajttorta

Nyomtatás

Hozzávalók: 

400 g édes gluténmentes keksz
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
200 g aszalt szilva
5 evőkanál rum vagy rumaroma
3 teáskanál őrölt fahéj
3 dl víz
250 g mascarpone
9 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín
20 g expressz zselatin fix

A kekszet egy nagyobb tálban morzsold szét kézzel. (Mi a gullón: Maria kekszet használtuk a recepthez). Add hozzá az olvasztott vajat és az 1 dl tejet. Alaposan dolgozd össze kézzel, majd nyomkodd bele egyenletesen egy tortaformába. Tedd a sütőbe 15 percre, 200 fokon. Ha elkészült, hagyd kihűlni. Ezalatt az aszalt szilvát néhány perc alatt forrlad fel/főzd fel a rummal és a fahéjjal. Ha picit kihűlt, botmixerrel pürésítsd le és hagyd teljesen kihűlni. A mascarponét gépi habverővel verd habbá a habtejszínnel és a porcukorral meg a vaníliás cukorral. Ha már sűrű krémes állagú, akkor kanalazz hozzá 3 evőkanálnyit az aszalt szilvás püréből és folytonos keverés mellett lassan szórd hozzá a zselatin expresszt. Ha ilyet nem találsz, akkor helyettesítheted 5 g őrölt zselatinnal vagy 3 lapzselatinnal. A kihűlt kekszalapra kendd rá a maradék aszalt szilvás pürét, simítsd el, majd jöhet rá a mascarponés krém. Ezt is egyengetsd el simára, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára. A tetejét a maradék gyümölcspürével vagy habbal díszítheted. Egyértelműen ott a helye az ünnepi asztalon, de hidd el, nemcsak karácsonykor fogod elkészíteni ezt a desszertet!

A recept elkészítését megnézheted videón is itt!

 

Címkék: ,