Marcipános mikulás

Gluténmentes marcipános Mikluás süti

Nyomtatás

Hozzávalók: 

10 evőkanál mandulaliszt
10 evőkanál porcukor
6 evőkanál GMO mentes kukoricaliszt
3 evőkanál zöldbanán liszt
4 evőkanál rizsliszt
6 evőkanál tápiókakeményítő
3 teáskanál utifűmaghéj
2 teáskanál sütőpor
1 egész tojás+1 sárgája
10 dkg vaj (ezt helyettesítheted kókuszzsírral is)
1 dl tej (de helyettesítheted kókusztejszínnel is)
20 dkg piros marcipán (vagy fondant)
20 dkg fehér csokoládé (vagy fehér fondant/marcipán massza)
gluténmentes díszítő paszták vagy színezett cukormáz/fondant (fehér és fekete)

Az összes lisztfélét, a sütőport, a porcukrot  keverjük össze egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a tojást és a tojás sárgáját, a vajat és a tejet. Alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy gépi keverővel. Ha elkészült az egész tésztát tegyük legalább egy órára hűtőbe. Ezután szórj rizslisztet egy deszkára és nyújtsd ki a tésztát kb 3 mm vastagságúra. Közepes pogácsa szaggatóval vágj belőle karikákat majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokos sütőben, sütsd 15 percig. Rácson vagy a tepsin hagyd őket kihűlni. A díszítéshez nyújtsd ki a piros fondant masszát kb. 1 mm vasatgságúra. Használj porcukrot a nyújtófelület megszórásához vagy egy kevés tápiókakeményítőt. A mikulás sapkájához használd ugyanazt a méretű pogácsaszaggatót, amit a sütiformáknál is és a kész köröket vágd félbe. Ha a sütik kihűltek, olvaszd meg a fehér csokit és félig mártsd bele a korongokat. Szilikonos sütőpapíron hagyd megdermedni rajtuk a csokit. A mikulás szakállához használhatsz fehér fondant masszát is, így teljesen tej és laktózmentessé teheted a sütit. Ha a csoki megdermedt, óvatosan helyezd a piros félköröket a korongok felső részére, úgy, hogy a süti felé eső részét picit vizezd meg a masszának, hogy odatapadjon. A szemeket és a sapka bojtját pedig vagy színezett cukorpasztával, vagy apró fondant golyóformákkal díszítsd. 

 

Címkék: , , ,