Karamellás körtetorta

Gluténmentes karamellás körtetorta

Nyomtatás

Hozzávalók: 

5 db körte
7 evőkanál riszliszt
6 evőkanál GMO mentes kukoricaliszt
2 evőkanál zöldbanánliszt
4 evőkanál kölesliszt
5 evőkanál tápiókakeményítő
3 egész tojás
11 evőkanál barnacukor
2 dl habtejszín (használhatsz teljesen növényi alapú tejszínt is)
5 dkg olvasztott vaj (helyettesítheted olvasztott kókuszzsírral is)
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag gluténmentes sütőpor
A karamellhez:
200 g barnacukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 10 dkg vaj (vagy kókuszzsír)

A körtéket hámozd meg, vágd ki belőlük a magokat és vágd vékonyabb szeletekre. A liszteket, a 11 evőkanál barnacukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy nagyobb tálban keverd össze. Ezután válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgákat add a lisztekhez, és add hozzá az olvasztott vajat valamint a habtejszínt is. Gépi habverővel keverd simára. A másik tálban a tojás fehérjéket verd kemény habbá és lassanként adagolva add a lisztes keverékhez. Közben egy edénybe szórd bele a karamellhez szükséges hozzávalókat és közepes tűzön kezdd el melegíteni. Közben folyton kevergetsd egészen addig amíg meg olvad és teljesen folyós nem lesz a karamell. Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tortaforma alját rakd ki a körteszeletekkel, egészen sűrűn, hogy elfedjék egymást és lehetőleg nem maradjon hézag. Ezután öntsd rá a forró karamellt, kissé oszlatsd el a körtéken, majd öntsd rá a tésztamasszát. Ezután tedd a sütőbe 60 percre 170 °C-on. Miután kivetted a sütőből, hagyd hűlni legalább 15 percet. Ezután tegyél egy nagyobb tányért a torta tetejére, fejjel lefelé és egy gyors mozdulattal fordítsd meg az egészet. Így a tányérra forítod ki a tortát. Ha sikerült, lassan húzd le róla a sütőpapírt és kész is. (Ha jól csináltad akkor a karamellás körteszeletek vannak felül, ez ugyanis egy fordított torta.) Nincs mentség rá, ez egy kifejezetten ronda torta, viszont ellenállhatatlanul finom!!!

Az elkészítését megnézheted videón is itt!

 

 

 

Címkék: , , ,