Gluténmentes zserbó

    Gluténmentes zserbó szelet

    Hozzávalók: 

    5 dkg friss élesztő
    2 dl langyos tej
    5 evőkanál kristálycukor
    12 evőkanál GMO mentes kukoricaliszt
    12 evőkanál rizsliszt
    7 evőkanál hajdinaliszt
    6 evőkanál zöldbanánliszt
    3 evőkanál tápiókakeményítő
    1 csomag vaníliás cukor
    2 teáskanál utifűmaghéj
    4 dkg olvasztott vaj
    4 db tojás
    6 dl házi sárgabarack lekvár
    40 dkg darált dió
    20 dkg porcukor
    400 g étcsokoládé vagy tortabevonó (olvasztva)
    2 evőkanálnyi fehér csokoládé olvasztva (elhagyható)
    1 dl étolaj (a tésztaformázáshoz)

     

    Az 5 evőkanál kristálycukrot mérd ki egy kisebb tálkába, öntsd hozzá a 2 dl langyos tejet és morzsold bele a friss élesztőt. Alaposan keverd össze, majd hagyd, hogy felfusson. Addig egy nagyobb tálba ütsd bele a 4 egész tojást és mérd bele az összes lisztet. Add hozzá az egy csomag vaníliás cukrot, a 2 teáskanál utifűmaghéjat az olvasztott vajat és végül a felfuttatott élesztőt is. Az egészet severd simára. Majdnem folyós, laza masszát kell, hogy kapj. Letakarva hagyd egy órán át kelni. Ha megkelt, a lágy tésztát szilikonos nyújtólapra öntsd ki és beolajozott kézzel válaszd 3 egyenlő részre. 

    Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd az egyik adag tésztát és szintén belolajozott tenyérrel lapítsd bele a tepsibe úgy hogy egészen beterítse a felületet.

    (Ezt a tésztát ne is próbáld meg nyújtani sodrófával, mert ragadni fog, vagy annyival több lisztet kellene hozzáadnod, hogy így elvesztené a sütés végén kapott állagát a tészta és nagyon morzsálódna és esetleg szét is esne). Hidd el a trükk, a zöldbanánlisztben és a hajdinalisztben van, amivel olyan ízvilágot produkálhatsz a gluténmentes zserbótésztához, ami még a haladó gluténfogyasztókat is megtéveszti. Ez a fajta tészta ugyanis tovább puha marad és egyáltalán nem morzsálódik, mint például a gluténes fajta. Könnyű szeletelni és kevésbbé szárad ki. 

    Szóval ha megvan az első tésztaréteg, akkor kendd meg gazdagon házi sárgabaracklekvárral, utána bőven szórd meg darált dióval, és szórd meg porcukorral. De használhatsz barnacukrot is. Ezután a követekező adag tésztát egy olajozott felületű szilikonos nyújtólapon ugyanígy lapítsd ki kézzel nagyjából akkorára, mint a tepsi felülete. Majd óvatosan fordítsd meg (de nem kell félni, a tészta nem fog leesni a nyújtólapról közben) és helyezd a tésztával lefelé a porcukros felületre. Lassan válaszd le a tészta szélét a szilikonos nyújtólap egyik végénél és húzd le a tésztáról a nyújtólapot. Így rákerült a második a tésztalap is zserbónkra. Erre ugyanígy jön a sárgabaracklekvár, majd a darált dió végül pedig a porcukor. A harmadik tésztalapot is lapítsd ki az olajozott felületű szilikonos nyújtólapon és hasonlóképpen varázsold a porcukros réteg tetejére. Ezután mehet a sütőbe 150 fokon, 30 percre. Ha szükséges közben szúrkáld meg a tetejét fogpiszkálóval.

    Ha elkészült hagyd kihűlni. Olvaszd fel az étcsokit és öntsd a tetejére, simítsd el, hogy egyenletes felületet kapj. Olvaszthatsz egy kevés fehércsokit is, amivel kerszetbe húzhatsz rá csíkokat. Ha megdermedt a csokoládé, akkor vizes késsel szeletelheted is. 

    Javasoljuk, hogy nézd meg videón is az elkészítését!

     

     

    Gluténmentes linzer elkészítése

    Hal gluténmentes bundában salátával

    Gluténmentes palacsinta elkészítése

    Nooogluten.hu

    A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

    Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

    Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

    © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK
    facebook_page_plugin

    gluttube