Farsangi fánk

Gluténmentes farsangi fánk

Nyomtatás

Hozzávalók: 

4 dkg friss élesztő
8 evőkanál kristálycukor
1,5 dl langyos tej
15 evőkanál rizsliszt
7 evőkanál tápiókaliszt
4 evőkanál kölesliszt
3 teáskanál utifűmaghéj
2 tojás sárgája
7 dkg olvasztott vaj
étolaj a sütéshez
porcukor
házi sárgabarack lekvár

 

A friss élesztőt morzsold egy tálkába, öntsd hozzá a 1,5 dl langyos tejet és add hozzá a 8 evőkanál kristálycukrot. Keverd jól össze és hagyd hogy az élesztő felfusson. Egy nagy tálba kanalazd bele a rizslisztet, a tápiókalisztet, a köleslisztet és az utifűmaghéjt. Jól keverd össze, add hozzá a két tojás sárgáját és az olvasztott vajat. Kissé dolgozd össze, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztő felét. Keverd el és hagyd egy picit állni a masszát, hogy a lisztek fel tudják szívni a nedvességet. Ezután szakaszonként kevergetve add hozzá a többi felfuttatott élesztőt is. (Lágy masszát kapsz, de ne ijedj meg ilyennek kell lennie.) Ezután gépi dagasztóval dolgozd 3-4 percig, majd langyos helyen keleszd 1,5 órát. Nagyjából a 2-3 szorosára fog megkelni és egy nagyon lágy tészát kapsz majd. Öntsd ki egy deszkára és alaposan gyúrd át. Ezután többször félbehajtva nyújtsd ki kb 2 cm vastagra, vágd ki a fánkokat nagyobb méretű szaggatóval vagy pohárral. A közepüknél formázz kisebb bemélyedést, ahol végonyabb lesz a tészta. Ide töltöd majd a lekvárt ha kisült. A kiformázott fánokat hagyd további 10-15 percig kelni mielőtt kisütöd. Közepesen forró bő olajban sütsd ki és úgy helyezd a fánkokat a serpenyőbe, hogy a bemélyedéssel fordítva tedd az olajba őket. Ha az egyik oldala megsült, forgatsd meg őket és konyhai papírtörlőre szedd ki lecsepegni a fánkokat. Még melegen szórd meg porcukorral és kanalazz házi sárgabarack lekvárt a fánkok közepébe. Nem egy fogyókúrás étel, az egyszer biztos, viszont nagyon finom, és egyszer egy évben megérdemeljük! Főleg ha ennyit dolgoztunk vele! :-)

Az elkészítését megnézheted videón is itt!

 

 

Címkék: ,