Sütőtökös rizottó

Sütőtökös rizottó

Nyomtatás

Hozzávalók:
15 dkg kerekszemű rizs (rizottó rizs) 
1 fej vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg sütőtök felkockázva
1 l alaplé
5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
2 ek. olívaolaj
szeletelt parmezán

 A  felkockázott sütőtököt forró vízben félpuhára főzzük. Ha kész, a víz felét leöntjük és a maradék lével botmixerrel leturmixoljuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb peremű serpenyőben az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, átforgatjuk az egészet, és hozzáadjuk az összes rizst. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük egy kevés alaplével. Éppen csak annyit, hogy kissé ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett félpuhára főzzük a rizst. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék alaplét. A végén beletesszük a vajat (ettől még krémesebb lesz), majd beleöntjük a sütőtökös mixet. Együtt kevergetjük addig amíg kissé elfő a leve, de a rizst csak 80% -ig kell puhára főzni, mert utólag is megszívja magát. A végén szerecsendiót reszelünk bele, összekeverjük. Szeletelt parmezánnal tálaljuk. 

Címkék: , , , , ,