Gyros gluténmentes pitával

Gyros gluténmentes pitával

Nyomtatás

Hozzávalók:
30 dkg apró darabkákra  vágott csirkemell filé
1 kisebb fej lilahagyma
1 maréknyi magozott fekete olajbogyó
3 szem paradicsom
1 kígyóuborka
1 marék friss kakukkfű (vagy 1 evőkanálnyi szárított)
3 dkg friss élesztő (felfuttatva)
3 evőkanál GMO mentes kukoricaliszt
3 evőkanál barna rizsliszt
5 evőkanál tápiókakeményítő
2 evőkanál burgonyapehely
3 teáskanál utifűmaghéj
3 evőkanál kölesliszt
1 evőkanál almarost
2 gerezd fokhagyma
2 dl görög jughurt
1 csomag gyros fűszerkeverék (gluténmentes)
só, bors
6 evőkanál extra szűz olívaolaj


A liszteket az utifűmaghéjjal és 1 teáskanál sóval keverd el tálban. Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy teáskanál cukorral futtasd fel, majd add a lisztkeverékhez. Adj hozzá 1,5 dl langyos/meleg vizet és 1 evőkanál olívaolajat és keverd a masszát simára. Tedd félre egy órára és hagyd megkelni a tésztát. Ezalatt az apróra vágott húst a maradék olívaolajjal és a gyros fűszerkeverékkel keverd össze egy tálban. Morzsorld bele még a friss kakukkfüvet is és lassú tűzön egy teflonos serpenyőben pirítsd meg. A salátához vágd a kígyóuborka felét apróbb darabokra, és a paradicsomot is ugyanekkorákra. Vágd kockára lilahagymát is és az olajbogyókkal együtt keverd össze a zöldségeket egy tálban. A 2 gerezd fokhagymát nyomd át fokhagymaprésen. A maradék kígyóuborkát nagylyukú reszelőn reszeld le és alaposan sózd be. Ha már kis levet engedett, kézzel nyomkodd ki belőle a levet és keverd össze a görögjoghurttal illetve a zúzott fokhagymával. Enyén borsozhatod. A megkelt tésztát belolajozott kézzel válasszuk 4 felé és formáljunk belőle gombócokat. Ezeket utána egy olajjal megkent tányéron kézzel óvatosan húzkodjuk szét, vagy egyszerűen csak lapítsuk ki kb. 1-2 cm vastagságú köralakú lepényekre. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a csirkét pirítottuk, vagy egy teflonos grillrácson, lassú tűzön kezdjük el átsütni a pitákat. Gyakran forgassuk, ne hagyjuk, hogy az egyik oldala nagyon megpiruljon. Kívül ropogósnak, belül puhának kell maradnia. Végül vágjuk cikkekre a pitát és tálaljuk a többivel.

Címkék: , , ,