Hajdinás húsgombóc

Rozmaringos paradicsomos húsgombóc hajdinával

Nyomtatás

Hozzávalók:
10 dkg főtt hajdina
2 kisebb fej vöröshagyma
40 dkg darált sertéshús
2 egész tojás 
6 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
1 marék friss kakukkfű
4 közepes ág rozmaring
4 ek. olívaolaj
5 evőkanál barna rizsliszt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 liter paradicsomlé (használhatsz sűrített paradicsomot is)
2 evőkanál barnacukor
só, bors

Az egyik fej vöröshagymát apróra vágjuk és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a darált húst, a 2 egész tojást, a zsemlemorzsát, és a főtt hajdinát valamint 0,5 dl hideg vizet. Alaposan sózzuk, borsozzuk és a kakukkfűről leszedett apró levelekkel ízesítjük. Ha jól összekevertük, vizes kézzel közepes gombócokat formálunk belőle és sós forró vízben kifőzzük. Akkor van kész, ha a gombócok a víz tetejére jönnek fel. Egy nagyobb mély edényben hevítsük fel az olívaolajat és szórjuk rá a barna rizslisztet. Kevergetve pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Öntsük fel a paradicsomlével és tegyük bele a rozmaringágakat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a barnacukrot. A másik fej kisebb vöröshagymáról pucoljuk le a héját és egészben tegyük a paradicsomos mártásba. 10-15 percig kevergessük és lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik a mártás. Ezután tegyük bele a kifőtt húsgombócokat és mártással együtt tálaljuk.

Címkék: , , ,