Rókagombás rizottó

Rókagombás rizottó

Nyomtatás

Hozzávalók:
15 dkg kerekszemű rizs (rizottó rizs) 
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg szárított rókagomba
8 dl  zöldségalaplé
5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
2 ek. olívaolaj
2 evőkanál reszelt grana padano sajt
1 dl fehérbor
1 dl habtejszín vagy főzőtejszín
2 evőkanál olíva olaj

A vöröshagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb peremű serpenyőben vagy lábasban az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, átforgatjuk az egészet, és hozzáadjuk az összes rizst. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük egy kevés alaplével. Éppen csak annyit, hogy kissé ellepje. A szárított rókagombát apróbb darabokra vágjuk és ezután mehet is bele a rizottóba a vajjal együtt, valamint a 2 evőkanálnyi reszelt grana padano sajttal. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett félpuhára főzzük a rizst. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék alaplét. Amikor már csak picit kemény a rizs, hozzáadjuk a fehérbort és a végén a tejszínt is és reszeljünk bele egy fél szerecsendiót. Egy-két percig ezután még kevergetjük, de ne hagyjuk, hogy teljesen elfőjön a leve. Ha még folyós és nem tapad össze, akkor vegyük le a tűzről és tálalhatjuk is. Vékony csíkokra vágott és forró serpenyőben átforgatott, ropogósra pirított fehérrépával díszíthetjük.

Címkék: , , ,