Hozzávalók:
10 db nagyobb méretű sárga burgonya, kevés olíva olaj
Fokhagymás-snidlinges diphez:
2 dl tejföl
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb csokor snidling
só, bors
Tejszínes-sajtkrémes-baconos diphez:
1 dl rizstejszín
3 evőkanál natúr sajtkrém
5 dkg kockázott bacon (pirítva)
só, bors
Füstölt sajtos-ajváros diphez:
1 dl rizstejszín
3 evőkanál reszelt füstölt sajt
5 evőkanál ajvár
csipet só, bors
A hasselback burgonya elkészítésének trükkje abban rejlik, hogy viszonylag nagyobb méretű burgonyákat választunk hozzá, mert ezeket jobban lehet szeletelni. Tedd a nyers burgonyát egy vágódeszkára, úgy a két hosszabb oldalához a burgonyának egy-egy fakanált teszel. Gyakorlatilag két fa nyél közé szorítod a zöldséget, ezzel megelőzöd, hogy teljesen átszaladjon a kés a burgonyán és félbevágja. Ezután egy éles késsel szeleteld végig a burgonyát, nagyjából 1-2 mm vastagságúra, úgy, hogy egyben maradjon a burgonya. Tedd egy nagyobb tepsibe az összeset, alaposan sózd meg őket és locsold meg kevés olívaolajjal. A tepsi aljára önthetsz egy deci vizet is, így gyorsabban megpárolódik. Fedd le alufóliával és tedd a sütőbe fél órára, 150 fokon. Ezután vedd le az alufóliát és pirítsd még a tetejét.
A mártogatósokhoz csupán össze kell keverned a hozzávalókat és bátran kanalazhatsz belőle a sült hasselback burgonyák tetejére. Friss rukkola salátával tálalhatod.