Vöröslencsés falafel

Vöröslencsés falafel, grillezett cukkinivel

Nyomtatás

Hozzávalók:
1 konzerv/ 250g (előfőzött) csicseriborsó 
3 evőkanál vöröslencse
4 gerezd fokhagyma
1 marék friss petrezselyemzöld
3 teáskanál római kömény
1/2 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál piros fűszerpaprika
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt feketebors
1 teáskanál só 
1 tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
2 közepes cukkini
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
zsiradék a sütéshez

 

 A vöröslencsét enyhén sós vízben főzd meg. Ha elkészült, szűrd le és tedd félre. A csicseriborsót csepegtetsd le és tedd konyhai aprítógépbe a fokhagymával, a petrezselyemzölddel, a megpucolt vöröshagymával együtt. Pürésítsd teljesen sima állagúra, vedd ki a gépből és tedd a masszát egy nagyobb tálba, majd add hozzá a leszűrt vöröslencsét, a tojást és a fűszereket. Hagyd állni, amíg elkészíted a cukkinit. Ha van zöldségpucolód, használd a cukkini szeleteléséhez: hosszában húzd végig a cukkinin, így nagyon vékony, hosszúkás szeleteket kapsz. Egy nagyobb serpenyőbe tegyél 2 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat és tedd bele a cukkiniszeleteket, amennyi egyszerre belefér. Kezd el közepes hőfokon párolni, majd enyhén pirítani őket, közben enyhén sózd és borsozd meg. A falafel masszából vizes kézzel készíts kisebb golyókat ( kb. 3 cm átmérőjűeket) és forró, bő olajban sütsd ki őket. Készíthetsz hozzá joghurtos öntetet is (1 pohár natúr joghurt, csipet só, 1/2 reszelt kígyóuborka, 1 gerezd zúzott fokhagyma). Másnapra is dobozolhatsz magadnak falafel golyókat öntettel, hiszen hidegen is kitűnő, és a munkahelyi ebéd is megoldva.

Címkék: ,