Hozzávalók:
40 dkg friss paradicsom vagy 2 hámozott paradicsom konzerv
1 kisebb fej vöröshagyma
1/3 közepes zellergumó
3 gerezd fokhagyma
1 közepes piros kaliforniai paprika
1 l húsleves alaplé (lehet kockából is csak figyeljünk oda, hogy gluténmentes leveskocka legyen)
1 teáskanál bazsalikom, ugyanennyi oregánó és egy maréknyi friss petrezselyem aprítva
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
10 dkg köles
A vöröshagymát, fokhagymát és a kaliforniai paprikát apróbb kockácka vágjuk és az olívaolajon egy fazékban néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott zellert is. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket is. Együtt pároljuk további 3-4 percig. A paradicsomot külön forró vízbe dobjuk pár percre, hogy lejöjjön a héja. Ha meghámoztuk, feldaraboljuk és a fazékba tesszük. (Konzerv paradicsom esetén, csak fel kell darabolni és beleönteni, de kétségkívül a friss paradicsom az igazi.) Együtt főzzük tovább, majd 5 perc után felöntjük a húslevessel. További 8-10 percig főzzük, szükség szerint még sózzuk, borsozzuk. Egy külön edényben, enyhén sós vízben kifőzünk 10 dkg kölest, amit félreteszünk. A levest egy turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára turmixoljuk. Ha elkészült hozzákeverhetjük a főtt kölest és kedvünk szerint hidegen vagy melegen fogyaszthatjuk.