Mentás zöldborsókrémleves

Mentás zöldborsókrémleves

Nyomtatás

Hozzávalók:
50 dkg friss zöldborsó vagy 20 dkg száraz felezett zöldborsó (zacskóban kapható nagyobb hipermarketekben)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 szál fehérrépa
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál barnacukor
1 dl rizstejszín
1 db gluténmentes leveskocka
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 dl víz
só, bors
15 db friss mentalevél

 A borsót fejtsük ki, vagy ha száraz felezett zöldborsóval dolgozunk, akkor áztassuk be egy éjszakára bő vízbe. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra a fehérrépával együtt. Egy edényben kezdjük el pirítani a vöröshagymát az olívaolajon, majd adjuk hozzá a feldarabolt fehérrépát és a gerezd fokhagymát. Enyhén sózzuk, borsozzuk. Morzsoljuk bele a leveskockát és adjuk hozzá a zöldborsót vagy a leszűrt felezett zöldborsót. Öntsük fel fél liter vízzel. Főzzük addig amíg a zöldborsó meg nem puhul, majd adjuk hozzá a mentaleveleket és a barnacukrot. További 5 percig főzzük, majd botmixerrel turmixoljuk teljesen simára. Ezután adjuk hozzá a rizstejszínt vagy sima tejszínt és főzzük fel. Ha szükséges sózzuk vagy borsozzuk még. Télen melegen, kevés chilivel - nyáron pedig lehűtve remek vacsorapótló amit érdemes "megfejelni" egy kevés fetasajt morzsával vagy tejszínhabbal a tetején.

 

Címkék: , , ,