Gluténmentes soufflé

Gluténmentes soufflé

Nyomtatás

Hozzávalók:
5 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál tápiókakeményítő
15 dkg vaj
5 tojás
0,5 dl tej
1/2 szerecsendió
1 teáskanál só
bors
15 dkg reszelt sajt (gouda, edámi, füstölt akár vegyesen is)

A liszteket egy kisebb tálban keverd össze. A vajat egy lábasban, közepes lángon, olvaszd fel és apránként szórd bele a lisztet. Folytonos kevergetés mellett kicsit pirítsd meg, majd reszeld bele a fél szerecsendiót és alaposan sózd, borsozd meg. Adj hozzá egy maréknyi reszelt sajtot és folytonos kevergetés mellett várd meg míg beleolvad a besamelbe. Ezután önts hozzá egy kevés tejet (kb. 2dl) és keverd össze. Megint jöhet egy marék sajt, majd ha elkezd sűrűsödni, ismét önts hozzá egy kis tejet. Sajt és tej újra, egészen addig, amíg jó sűrű, nyúlós masszát kapsz. Összesen 0,5 dl tejet és 15 dkg reszelt sajtot adagolj fokozatosan felváltva a masszához. Ha elkészült vedd le a tűzről és hagyd hogy langyosra hűljön, de még lágy maradjon. 

A tojásokat válaszd ketté, egy nagyobb tálba kerüljön a sárgája, a fehérjéket pedig egy kisebb tálban verd kemény habbá. A sárgákhoz lassan keverd hozzá a lágy langyos masszát, egészen addig amíg teljesen simára, lazább állagúra keverted. Ezután fokozatosan, óvatosan adagold hozzá a tojásfehérjehabot is. Kivajazott soufflé formákba töltsd a tésztát és 150 fokon, 25 percig sütsd. A sütőajtót ki ne nyitsd sütés közben, különben összeesik. 

Ha szívesen megnéznéd lépésről-lépésre az elkészítését, akkor itt találod hozzá a videót!

 

Címkék: ,