Karácsonyi gyorstalpaló

Karácsonyi gyorstalpaló glutén nélkül

Nyomtatás

Még nem késő megtanulni igazán finom gluténmentes süteményeket és édességeket készíteni karácsonyra! Ha azok közé tartozol akik megelégszenek a boltival, akkor ezt ne is olvasd tovább. Azonban ha kíváncsi vagy hogyan készülnek a klasszikus karácsonyi finomságok gluténmentes változatban, itt az alkalom, hogy meg is tanuld elkészíteni őket!

Szedd össze minden bátorságod és lepd meg családodat, vendégeidet saját készítésű gluténmentes süteményekkel, édességekkel:

Gluténmentes mézeskalács: 

(itt találod a videót, hogyan készítheted el)

Annyira puha és egy gluténfüggő sem mondja meg róla ez gluténmentes! Ha csak egyetlen gluténérzékeny van csak a családban/rokonságban, akkor is nyugodtan „lesütheted” az egész karácsonyi mézeskalács adagot ebben a változatban. Dobozban 2 hétig eláll, ha kibírjátok és nem eszitek meg az egészet még ünnepek előtt! ?

Gluténmentes hókifli: 

(itt találod a videót, hogyan készítheted el)

Na igen…ez sem hiányozhat és a legjobb benne, hogy szintén előre elkészíthető („dobozos”) sütemény. Szintén 2 hétig dobozban tartható és ugyanolyan finom mint az eredeti, ha nem jobb!

Gluténmentes karácsonyi kuglóf:

(itt találod a videót, hogyan készítheted el)

Kezdőknek is ajánlott, tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat, és a végeredmény isteni! ?

Igazi ünnepi sütemény, és másnap reggelire vagy egy bögre forralt borhoz/teához is kitűnő társ!

Gluténmentes fahéjas-almás pohárkrém: 

(itt találod a videót, hogyan készítheted el)

Sütés nélkül készülő igazi karácsonyi édesség, amivel bárkit garantáltan leveszel a lábáról! Tejfehérje és laktózérzékenyek pedig csak cseréljék le rizstejszínre a tejes hozzávalókat. Csinálj elég helyet a hűtődben, mert ebből az édességből nem tudsz eleget gyártani! ?

Gluténmentes narancsos tallér:

(itt találod a videót, hogyan készítheted el)

A rossz hírrel kezdem: ez nem dobozba zárós süti. ☹ Három-négy napig szabadon kell hagyni a konyhában, ami azzal a veszéllyel jár, hogy iszonyúan gyorsan elfogy, annál is inkább, mert naggggyon finom!!! Ha fokozni akarod, tegyél mandulát a közepébe. Ja és ehhez a sütihez egy extra tipp: jól hűtsd le, és gyorsan dolgozz vele, mert ragad a tészta! Ez a kompromisszum a finom sütiért! 

Gluténmentes gesztenyés beigli:

(itt találod a videót, hogyan készítheted el)

A jó öreg kihagyhatatlan és megkerülhetetlen beigli! Ezúttal gluténmentes változatban is, azzal a csavarral, hogy a diós és mákos töltelék helyett gesztenyét használtunk. Nem száraz, nem morzsolódik és megszólalásig olyan, mint az eredeti gluténes verzió, sőt jobb! 2 dolog amire figyelj oda:

- a tésztát ne hűtsd le nagyon hidegre, gyúrd át, mielőtt kinyújtanád, hogy közel szobahőmérsékletű legyen, így nem fog szétrepedni, te pedig nem leszel ideges. :-) 

- a fél centinél ne legyen vékonyabb a tészta, mert nem bírja majd el a tölteléket, és igen, szétreped...

Végül és nem utolsósorban, várd meg míg teljesen kihűl az egész, a legjobb ha csak másnap szeleteled fel, ez ugyanígy igaz a rendes beiglire is. 

Gluténmentes gyümölcskenyér:

(itt találod a videót, hogyan készítsd el)

Zárásul egy nagyon egyszerű süteménnyel rukkolunk elő. Mégpedig a gyümölcskenyérrel. Keverd össze a hozzávalókat és már kész is! Felturbózhatod még további aszalt gyümölccsel vagy dióval, mandulával.

Ráadásnak pedig egy sütés nélkül készülő édesség, mindössze 5 perc alatt! (klikk ide a videóreceptért)

 

Kellemes ünnepi készülődést!

Címkék: