Még nem késő megtanulni igazán finom gluténmentes süteményeket és édességeket készíteni karácsonyra! Ha azok közé tartozol akik megelégszenek a boltival, akkor ezt ne is olvasd tovább. Azonban ha kíváncsi vagy hogyan készülnek a klasszikus karácsonyi finomságok gluténmentes változatban, itt az alkalom, hogy meg is tanuld elkészíteni őket!
Szedd össze minden bátorságod és lepd meg családodat, vendégeidet saját készítésű gluténmentes süteményekkel, édességekkel:
Gluténmentes mézeskalács:
(itt találod a videót, hogyan készítheted el)
Annyira puha és egy gluténfüggő sem mondja meg róla ez gluténmentes! Ha csak egyetlen gluténérzékeny van csak a családban/rokonságban, akkor is nyugodtan „lesütheted” az egész karácsonyi mézeskalács adagot ebben a változatban. Dobozban 2 hétig eláll, ha kibírjátok és nem eszitek meg az egészet még ünnepek előtt! ?
Gluténmentes hókifli:
(itt találod a videót, hogyan készítheted el)
Na igen…ez sem hiányozhat és a legjobb benne, hogy szintén előre elkészíthető („dobozos”) sütemény. Szintén 2 hétig dobozban tartható és ugyanolyan finom mint az eredeti, ha nem jobb!
Gluténmentes karácsonyi kuglóf:
(itt találod a videót, hogyan készítheted el)
Kezdőknek is ajánlott, tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat, és a végeredmény isteni! ?
Igazi ünnepi sütemény, és másnap reggelire vagy egy bögre forralt borhoz/teához is kitűnő társ!
Gluténmentes fahéjas-almás pohárkrém:
(itt találod a videót, hogyan készítheted el)
Sütés nélkül készülő igazi karácsonyi édesség, amivel bárkit garantáltan leveszel a lábáról! Tejfehérje és laktózérzékenyek pedig csak cseréljék le rizstejszínre a tejes hozzávalókat. Csinálj elég helyet a hűtődben, mert ebből az édességből nem tudsz eleget gyártani! ?
Gluténmentes narancsos tallér:
(itt találod a videót, hogyan készítheted el)
A rossz hírrel kezdem: ez nem dobozba zárós süti. ☹ Három-négy napig szabadon kell hagyni a konyhában, ami azzal a veszéllyel jár, hogy iszonyúan gyorsan elfogy, annál is inkább, mert naggggyon finom!!! Ha fokozni akarod, tegyél mandulát a közepébe. Ja és ehhez a sütihez egy extra tipp: jól hűtsd le, és gyorsan dolgozz vele, mert ragad a tészta! Ez a kompromisszum a finom sütiért!
Gluténmentes gesztenyés beigli:
(itt találod a videót, hogyan készítheted el)
A jó öreg kihagyhatatlan és megkerülhetetlen beigli! Ezúttal gluténmentes változatban is, azzal a csavarral, hogy a diós és mákos töltelék helyett gesztenyét használtunk. Nem száraz, nem morzsolódik és megszólalásig olyan, mint az eredeti gluténes verzió, sőt jobb! 2 dolog amire figyelj oda:
- a tésztát ne hűtsd le nagyon hidegre, gyúrd át, mielőtt kinyújtanád, hogy közel szobahőmérsékletű legyen, így nem fog szétrepedni, te pedig nem leszel ideges. :-)
- a fél centinél ne legyen vékonyabb a tészta, mert nem bírja majd el a tölteléket, és igen, szétreped...
Végül és nem utolsósorban, várd meg míg teljesen kihűl az egész, a legjobb ha csak másnap szeleteled fel, ez ugyanígy igaz a rendes beiglire is.
Gluténmentes gyümölcskenyér:
(itt találod a videót, hogyan készítsd el)
Zárásul egy nagyon egyszerű süteménnyel rukkolunk elő. Mégpedig a gyümölcskenyérrel. Keverd össze a hozzávalókat és már kész is! Felturbózhatod még további aszalt gyümölccsel vagy dióval, mandulával.
Ráadásnak pedig egy sütés nélkül készülő édesség, mindössze 5 perc alatt! (klikk ide a videóreceptért)
Kellemes ünnepi készülődést!