Kezdjük az alapoknál

Kezdjük az alapoknál

Nyomtatás

Első nekifutásra mindenki megijed ha kiderül róla, hogy búcsút inthet a gluténnek egy életre. Második nekifutásra is...:-) Ennél már csak az a jobb, amikor szembesülünk azzal, hogy a népesség étrendjének (sajnos) nagy részét képező alapvető, ám nem túl egészséges fehérjeforrást tartalmazó alapélelmiszereket (pl. pékáruk)  gluténmentes változatban bizony már korántsem olyan egyszerű beszerezni bárhol.

 Akár tetszik akár nem, gluténes pékáruk hadát tolják elénk minden boltban, aki pedig nem születése óta gluténmentesen étkezik, az még jól emlékszik a friss kifli vagy kenyér ízére is. Így aztán igazán nehéz megbékélni a helyzettel, hogy ha a jól megszokott ízeket és ételeket szeretnénk gluténmentesen is fogyasztani, akkor 2 választásunk marad:

1. felkutatjuk a hozzánk legközelebb eső gluténmentes pékséget vagy boltot és beszerezzük amire vágyunk, teszteljük a termékeiket, hogy tudjuk mi az ami bevált és bármikor nyugodt szívvel fogysztajuk

2. feltűrjük az ingünk ujját, és vesszük a fáradságot, hogy némi időt és energiát áldozunk arra, hogy kedvenc és jól bevált alapélelmiszereinket megtanuljuk mi magunk elkészíteni gluténmentesen, így az bármikor elérhető lesz, amikor megkívánjuk.

Kitalálhattátok, mi most a második verzióval fogunk foglalkozni.

Nem riogatás képpen, de néhány éve, amikor ebben az élethelyzetben találtam magam, gyakorlatilag fél évbe került, mire megismertem és feltérképeztem a gluténmentes termékek itthon elérhető palettáját. Kipróbáltam és megvettem az összes létező gluténmentes tésztát, ahhoz, hogy ma rutinnal vegyem le a polcról azt 1 fajtát amiről tudom, hogy leginkább hasonlít az eredeti állagához és ízéhez. Hasonló volt a helyzet a lisztekkel. Akkoriban még csak arra törekedtem, hogy az íze a lehető leghasonlóbb legyen például a palacsintának, mint az eredeti. Azóta egyre több féle liszt és lisztkeverék is megjelent, így ma már odafigyelhet arra is az ember, hogy ezek keverékéből némi gyakorlattal, de vitaminokban, rostban és egyéb tápanyagokban sokkal gazdagabb, így egészségesebb gluténmentes ételeket és pékárukat állítson elő. 

Ahol esetleg gyerekek is vannak, - és sajnos egyre több gyerkőcöt érint az élethosszig tartó gluténmentes diéta - az pontosan tudja, hogy ők bizony kegyetlenül megmondják, ha valami nem jó. Vagy simán csak nem hajlanóak megenni, ha a palacsinta vagy a nokedli nem olyan állagú, mint az "igazi". 

Érdemes tehát legalább néhány alapétel és pékáru elkészítését megtanulni, ha magad miatt azért, ha örömöt szeretnél okozni a gyermekednek azért, de legfőképpen azért, hogy amit eszel legyen egészséges és emellett élvezhető is.

Időt spórolunk nektek és összeszedtünk néhány alap ételt amit ha így készítesz el, biztos lesz a siker:

1. kezdjük mindenki kedvencével: a gluténmentes palacsintával! Katt ide a videóhoz!

2. folytassuk egy másik alapkörettel, amit a magyar konyhából jól megszokhattunk, a galuskával, vagy más néven nokedlivel. Így készül a tészája: katt ide!

3. és jöhet péksüti kedvenc is: a kakaós csiga! Katt ide az elkészítéséhez!

4. még nincs vége, ki ne szeretné a klasszikus pogácsát? Ha szeretnél egy jól bevált receptet, itt megtalálod!

5. és hogy ne rettenj meg egy kis kenyérsütéstől sem, nézd meg hogyan tudsz egy finom gluténmentes baguettet pár perc alatt elkészíteni! Klikk ide a videórecepthez!

Remélem meghoztuk a kedvet egy kis "csináld magad" gluténmentes sütés-főzéshez! Próbáld ki mindegyiket és élvezd ki a sikereket!

Ha pedig tetszett a cikk és a videók, itt tudsz feliratkozni a csatornánkra, ahol folyamatosan új és szezonális recepteket mutatunk be, mindent persze gluténmentesen!

 

 

 

Címkék: