Gluténmentes kirándulás

    Gluténmentes kirándulás

    Mindenki szereti az egynapos kiruccanásokat. Legyen az városnézős, sétálgatós vagy akár egésznapos természetjárás. Ráböksz a térképre és már indulsz is. Egy gluténérzékenynek azonban érdemes picit jobban rákészülni még egy ilyen egynapos kirándulásra is. Hogy miért?

    Nos, találtad már magad abban a helyzetben, hogy egy kellemes félnapos városnézés után elfáradva, jól megéhezve eszedbe jutott, hogy beülnél végre valahová ebédelni. Előkapod a telefonod, vadul beütöd a böngészőbe a város nevét, mellé pedig azt, hogy: "gluténmentes étterem". Persze - és sajnos - leggyakrabban nem dob ki semmit a kereső, vagy csak a helyi éttermeket, amiket jó eséllyel nem ismersz, és nagy valószínűséggel nem gluténmentesek.  Te egyre idegesebb és éhesebb leszel, majd 2 választásod marad: 1) belülsz valahová, vállalod a kockázatod egy adag lelkiismeretfurdalással, tudván hogy bűnözöl és valószínűleg hasfájásod lesz a nap hátralévő részében 2) éhes maradsz, mert nem kockáztathatsz. Ha persze túrázni indulsz, mindjárt más a helyzet. Itt alapból előre kell gondoskodnod, hogy mi kerül a hátizsákba, és az erdőben általában nincs étterem, így akár mondhatni egyszerűbb is a helyzet.  Ha azonban azt szeretnéd, hogy ne az ételvadászatról szóljon a kirándulásod, adunk néhány tippet, amitől biztosan nyugodtabban vágsz neki a napnak és valóban csak a kellemes részét látod majd a programnak. 

    Városnézős kiruccanás

    Tudom némi előkészületet igényel, de hidd el megéri. Ha kitaláltad merre mész, tájékozódj előre, hogy van-e a környéken bármilyen lehetőség arra, hogy normális gluténmentes ételt ehess. A jobb éttermek vagy bisztrók vidéken is szerepeltetnek leglább 3-4 féle alapvetően gluténmentes ételt az étlapjukon. Azonban egyikőjük sem hirdeti magát gluténmentesnek, nyilván, mert glutént is feldolgoznak a konyhán. Ezért azért kell némi elővigyázatosság. Viszont ahol az étlapon feltüntetik az ételek mellett az allergéneket, ott jó eséllyel oda is figyelnek arra, hogy a gluténmentes menübe tényleg ne kerüljön glutén. Nyugodtan hívd segítségül a tripadvisor-t, ahol listázd le a környék legjobb 5 vagy 10 éttermét, válassz ki egy-két szimpatikusat, menj föl az oldalukra és igenis nézd meg az étlapjukat. Ha meggyőző, érdemes előre telefonon is tájékozódni. Ha pedig a Gault&Millau térképén böngészel, egész biztos lehetsz benne, hogy csakis tényleg jó helyekbe botlasz. Ezeken a helyeken azért elég kreatívak az ételek felhozatalát tekintve (tehát elég sok alapvetően is gluténmentes fogás szerepel az étlapjukon) és emellett nyugodtan kérheted a pincér segítségét is, hogy mi az ami biztosan gluténmentesen készül. Ha megtaláltad a helyet, ahol bátran tudsz majd te is enni, foglalj asztalt előre egy nappal. Így már semmi másra nem lesz gondod a kirándulás napján, minthogy a látnivalókat élvezd, megkoronázva egy jó ebéddel.

    Bíztatásképpen 2 jó példával is szolgálok:

    Zebegény - Natura Hill: Szokásos telefonálás, érdeklődés, asztalfoglalás. Azonban mielőtt rátérhettem volna a glutén témára, megelőztek a kérdéssel: miszerint van-e valamilyen ételallergiám. Ez már ekkor nagyon pozitívnak indult. Náluk mindig aznap dönti el a szakács mi lesz az asztalon (tehát nincs étlapjuk, minden nap mást készítenek egy 3-4-5 fogásos menüt), így meglepi volt a dolog. Gondoltam biztosan készítenek azért valamit külön nekem is, gluténmentesen. De nem. Aznap ott olyan ételsort állítottak össze, hogy minden teljesen gluténmentes volt! Végre nem velem kivételeztek, hiszen mindenki ugyanazt ette, csak nyilván a többieknek meg sem fordult a fejében, hogy aznap miért ez volt étlapon. Hihetetlenül kellemes élmény volt és hát nem akármilyen ételsorral. Tipikus ételfényképezgetős hely, ahol egy percig még gyönyörködsz az ételben a tányérodon mielőtt hozzálátsz. 

    Ha pedig kedvetek támad meglátogatni a Gödöllői Királyi Kastélyt, menjetek át a túloldalra a zebrán és rábukkantok a Smarnira. Azt gondolnád, hogy egy hagyományos étterem, szépen megálmodott belsővel, terasszal stb. De nem. Itt minden, de minden kizárólag és garantáltan gluténmentes! Nem csak alapvetően gluténmentes ételekkel, hanem itt bizony a házi tészták is gluténmnetesek, csakúgy mint a frissen és helyben készült hamburger zsemle, vagy a ravioli a vargányakrémlevesben. Sokkot kaptam, és arra gondoltam, hogy: igen, ezt lehet így is csinálni! Az ételek nagyon rendben vannak, normál árszínvonal és van többféle gyerekmenü is. A személyzet pedig legalább annyira barátságos, mint maga a hely. Wow-wow-wow! Viszont ennek megfelelően gyorsan telik, mert (szerintem) gluténevő társaink is nagyon szeretnek ide járni, így mindenképpen foglalj asztalt. 

    Természetjárás

    Ha túrázni indulsz vagy csak a fák közé vágysz, már nem tudod megoldani ilyen egyszerűen. Az erdőben ugyanis ritkán akad bármiféle étterem is. :-) Tehát marad a jó öreg "hátizsákbankilapultszendvics" - "forróteakulacsban" kombó.  Ha van a közelben gluténmentes pékség nyert ügyed van, mert leszaladsz reggel egy két zsemléért, de lássuk be gluténmentes pékség nem akad minden sarkon. De van otthon előrecsomagolt szeletelt gluténmentes kenyér! - mondja ezt egy érintett. Igen ám, de mindannyian tudjuk milyen az íze és állaga a vákumcsomagolt kenyereknek pirítás nélkül...Ezen még a vaj és a felvágott sem segít magában...Főleg ha közben azt látjuk magunk körül, hogy a többiek puha sajtos kiflit vagy zsemlét rántanak elő a hátizsákból miután legyalagoltatok 10 km-t és megálltok végre a hegytetőn pihenni. Mi a megoldás? Biztosan van kedvenc pékárud, amit időközönként be szoktál szerezni vagy egy közeli vagy távoli gluténmentes pékségből. Kenyérfajta, zsemle, kifli stb , bármi ami neked személy szerint bevált és frissen készül és puha! Mindig legyen otthon néhány darabod ezekből, és még frissen fagyaszd le. Így ha kirándulni mész bárhová is, csak előző este kiveszel egyet a méyhűtőből, berakod egy nejlonzacskóba és szobahőmérsékleten másnap reggelre ugyanolyan friss lesz és puha, mint amikor elhoztad a pékségből. Ebből pedig már te is ínycsiklandó szendvicset tudsz magadnak gyártani a túrára.

    Persze nem ér itt véget a felhozatal. Állíts össze magadnak változatos harapnivalókat, amik szintén jó alternatívái lehetenek az unalmas szendvicseknek!

    Íme néhány ötlet:

    - darabolj fel friss gyömölcsöket és zöldségeket egy zárható dobozban (pl. alma, sárgarépa és valamilyen szezonális gyümölcs)

    - chips helyett vigyél egy-két zacskó almaszirmot

    - válogass össze olajos magvakat egy visszazárható zacskóban (pl. kesudió, pekándió, törökmogyoró, mandula, dió stb.)

    - süthetsz héjában sült krumplit, és még forrón csomagold alufóliába (téli túrákra kiváló, pár óra múlva is langyos marad, ráadásul melegíti a hátad a hátizsákban!)

    - zárható dobozba tegyél lehűtött főtt tojást, kemény sajtokat és kevésbbé romlandó felvágott féléket ( pl. Pick snack kolbász, egyéb szárított kolbászfélék, vagy saját készítésű pástétomot, recepteket és ötleteket itt találsz hozzá), de ha egy igazán friss és energiát adó egytálételt vinnél magaddal dobozolva, amit ráadásul nem kell melegíteni, készíts isteni gluténmentes tabbouleh-t, videórecept itt!

    - gluténmentes müzliszeletek mindig jól jönnek, de bedobhatsz a hátizsákba egy zacskó gluténmentes zabkását vagy rizskását (ezekhez csak egy kis tál kell és némi víz, bárhol megteszi nasinak, még a hegytetőn is), ha pedig elég elszánt vagy készítsd el magad a saját kedvenc gluténmentes müzliszeletedet, videórecept itt

    - ha több időd van előző este és a többieket is meg szeretnéd kínálni valamivel, készíts gyorsan egy nagyon finom gluténmentes zsúrpogácsát: itt találod a receptet! Hidd el a többiek is dícsérni fogják és nem veszik észre a különbséget! 

    És ne feledd, akárhová is indulsz, érdemes egy jó adag energiabombát már otthon magadba töltened, avagy készíts egy gyors smoothie-t és azzal indulj neki!

    Az én egyik kedvencem nagyon egyszerű: 

    1 banán, 1 alma, 2 marék fagyasztott bogyós gyümölcs (lehet málna, szeder, áfonya vagy eper, ribizli stb.) és kb. 1,5 víz. 

    Szuper gluténmentes kirándulásokat kívánok Mindenkinek!!!

     

    Gluténmentes linzer elkészítése

    Hal gluténmentes bundában salátával

    Gluténmentes palacsinta elkészítése

    Nooogluten.hu

    A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

    Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes aszalt gyümölcsös truffelKlasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes gyümölcskenyér

    © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK
    facebook_page_plugin

    gluttube