Gluténmentes nasik

3 nagyszerű gluténmentes nassolnivaló

Nyomtatás

Bizonyára számodra is ismerős az a szituáció, amikor fáradtan és éhesen hazaesve a munkából állsz a konyhában egyhelyben, a hűtő fénye lágyan megvilágítja arcodat miközben idegesen fürkészed vajon mit dobhatnál össze magadnak vacsorára. Pár pillanat alatt lejebb is adod az ilyen fajta törekvéseidet és már valami nasival is megelégednél. Tudod jól, hogy lapul ez-az a szekrény mélyén ami instant megoldást jelentene, és arra a zacskó chipsre meg a gluténmentes müzliszeletre gondolsz aminek már egy hónapja ellenállsz, mert azt csakis kizárólag "vészhelyzetekre" tartod. 

Ha el akarod kerülni az ilyen helyzeteket, akkor most megmondjuk mit érdemes otthon tartanod ezek helyett, hogy a chips és a müzliszelet továbbra is a szekrény lakója maradhasson, Te pedig némi munkával, de így is gyorsan valami egészségesebb harapnivalóhoz jutsz.

Most jöjjön 3 olyan ötlet, amivel feldobhatod a hétköznap estéket és még a gluténmentes lelkiismereted is tiszta marad! Kezdjük az elsővel, ami viccen kívül 5 perc alatt megvan és imádjuk, muszáj kipróbálnod ha valami igazán jót akarsz: 

Zöldbanán "chips"

Ehhez nem kell semmi más csak egyetlen zöldbanán vagy más néven főzőbanán. Nagyobb hipermarketekben, vagy jobb zöldségeseknél, esetleg nemzetközi ételek hozzávalóit kínáló boltokban kapni. Ne aggódj ennek nem sok köze van ahhoz, amit eddig banánként ismertél. Vastag, zöld héja van és egyáltalán nem puha és édes. Hámozd meg, 1-2 mm vastagságúra karikázd fel és forró napraforgóolajban sütsd ki. Papírtölőre szedd ki, hogy lecsepegjen róla az olaj, bár hozzáteszem, ez a fajta banán szinte alig, vagy egyáltalán nem szívja magába az olajat. A nyers főzőbanánnak fehér színe van és kemény, a sütéskor halványsárga színe lesz. Miután leitattad róla az olajat, még forrón, alaposan sózd meg és forgatsd össze a sós kezeddel. Igen, jól hallottad alaposan sózd meg. És már eheted is! ( az elkészítését videón is megnézheted itt ) Így fest majd élőben:

A hitetlenkedőknek lelőjük a poént: szinte összetévesztésig sültkrumpli íze van, csak kevésbbé zsíros. Imádni fogod, ezért érdemes utánajárni a helyeknek, ahol beszerezheted még akkor is ha nehézkes.  Mellesleg nagyon egészséges, és a zöldbanánból készülő, remekül felhasználható gluténmentes liszt is számtalan recepthez bevált nekünk. 

Hasselback burgonya

Ez is egy roppant egyszerű ám annál látványosabb harapnivaló. Végy néhány szem sárga burgonyát, ne hámozd meg, csak alaposan mosd meg a héját. Ezután tedd egy vágódeszkára az egész szemet 2 ceruza közé vagy fakanál közé hosszában elhelyezve és kezdd el 1-2mm vékonyan szeletelni. A ceruzák akadályozzák meg, hogy ne szeleteld át/fel teljesen a burgonyát, mert a lényeg hogy egyben maradjon. Ezután tedd egy enyhén kivajazott tepsibe, önts alá egy dl vizet is, majd alaposan sózd meg és borsozd meg, ízlés szerint tehetsz vajat a bevágásokba is. Fedd le alufóliával, tedd a sütőbe (220 fokon, 15-20 perc) és engedj egy kád fürdőt, vagy zuhanyozz le, mire végzel, a hasselback burgonya is elkészült. Reszelj sajtot a tetejére, keresd meg a tv távirányítót és lazulj.

Batáta ropogós

Vagy másnéven édesburonya. Szerencsére ezt sokkal könnyebb beszerezni mint a főzőbanánt. Egy-két szem bőven elég egy személynek, de inkább egy. Hámozd meg és vágd hasábokra. Bélelj ki egy tepsit szilikonos sütőpapírral, locsolj rá pár csepp olívaolajat és szórd rá a batáta hasábokat. Alaposan sózd és borsozd meg, majd fedd le alufóliával,tedd a sütőbe (220 fok, 15 perc) és irány szintén irány a fürdő. Mire végzel, csak lekapod az alufóliát rápirítasz egy picit és/vagy összedobsz hozzá egy szószt. (Próbáld ki hozzá hogy balzsamecetet keversz össze fele-fele arányban ketchuppal.)

Batáta, zöldbanán vagy burgonya? Te döntöd el, egyiket biztosan be tudod szerezni és közepesen hűvös helyen hosszabb ideig eltárolhatóak ha nem azonnal szeretnéd felhasználni. Ugyan nem olyan sokáig, mint egy zacskó chips vagy müzliszelet, de határozottan jobban jársz!

 

 

Címkék: