Ehető ajándékok

    Gluténmentes karácsonyi ajándékok

    Akármilyen ajándékkal is készülsz meglepni szeretteidet, a saját készítésű apró meglepetéseknek mindig örülnek. Ha a te ismerőseid vagy családtagjaid között is van olyan, aki nem fogyaszthat glutént, laktózt vagy tejfehérjét vagy esetleg mindhármat, akkor hidd el igazán fog rajongani egy személyre szóló, ráadásul ehető ajándéknak, hiszen tudni fogja, hogy ez külön csak neki készült! Jöjjön hát egy csomó egyedi finomság!

    A fenti képen egy üvegbe zárt sütemény van. Nagyon egyszerű elkészíteni, nem romlik meg, nem kell bajlódnod a sütéssel és csak néhány egyszerű alapanyag kell hozzá, amit tényleg bárhol beszerezhetsz. Vegyél egy csatos vagy befőttes üveget és a hozzávalókat szórd bele úgy, hogy mindig az üveg széle felől haladj velük a közepe felé. Kanállal adagold bele, így nemcsak egyszerűbb, de biztosan nem ronthatod el. Ezeket tedd adagold az üvegbe, ebben a sorrendben: 11 evőkanál rizsliszt, 12 evőkanál barnacukor, 5 evőkanál tápiókakeményítő, 3 teáskanál utifűmaghéj, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg étcsokoládé (az étcsoki tej és laktózmentes, de azért ellenőrizd a csomagolást és figyelj oda rá, hogy árpamaláta kivonatot se tartalmazzon!) , 8 dkg szeletelt mandula, 1 narancs reszelt héja. Az elkészítését ne felejtsd a címkére írni, de tulajdonképpen az üveg tartalmát csupán össze kell keverni habosra gépi habverővel 4 egész tojással és 1,5 olajjal vagy 15 dkg olvasztott kókuszzsírral. A címkét saját magad kézzel is megírhatod, az üveget pedig kedvedre díszítheted.

     A soron következő finomság, egy manapság kevésbbé trendi édesség, vagyis a habcsók. Régen még minden karácsonyfán alapkellék volt a szaloncukor mellett, manapság viszont alig látni egy-két helyen. Tény, hogy elég "tömény" egy édesség, viszont mi egy olyan változatot készítettünk, ami igazán apró, gyakorlatilag egy teáskanálnyi adagot láttok egy habcsók formájában, amit ehető arany csillámporral "púdereztünk" be, így vált igazán különlegessé. A habcsókokat ezután átlátszó celofán zacskókba csomagoltuk, karácsonyi díszszalaggal átkötve. Így tudod elkészíteni: 2 tojás fehérjét verj kemény habbá/krémmé, 100 g porcukorral,  1 kávéskanál citromlével és 2 evőkanál tápióka( vagy bármilyen más gluténmentes) keményítővel. A krémet töltsd zacskóba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomj apró (egy teáskanálnyi adagokat). 100 fokos sütőben sütsd 1,5 óráig, majd kapcsold ki a sütőt és további 1 óráig hagyd bent fokozatosan kihűlni. Fontos, hogy közben ne nyitogatsd ki a sütőt, mert összeesik! Ha kihűlt egy apró lyukú szitán szórd meg ehető aranyporral és egy steril ecsettel egyengetsd el rajtuk a festéket ha szükséges. Ne aggódj, vízzel könnyedén lemosható a kezedről. Ezt a festéket csak cukrászkellék boltokban tudod beszerezni, gluténmentes, ehető és nincs semmilyen íze. Nagyon kevés elég belőle. (nekünk itt sikerült beszerezni, és még rengeteg más csillogós színben is lehet kapni: http://www.azsiabt.hu/

     A fenti képen 3 csomagot is összeállítottunk. Mindegyik laktóz, tejfehérje és gluténmentes. Ebből 2 sütés nélkül elkészíthető és mindegyik napokig eláll. Vegyük a kókuszreszelékbe forgatott golyókat. Ez egy gluténmentes zabpehelyből készült kókuszos golyó, amit gyerekjáték elkészíteni, és könnyen beszerezhető minden alapanyag hozzá. Az elkészítését megnézheted itt. 

    A második, kakaóporba forgatott trüffel igazából aszaltgyümölcsökből készül, szintén sütés nélkül. Az elkészítését megnézheted itt.

    A harmadik a csomagok közül pedig a mindenki kedvence, a macaron. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy ez egy alapvetően gluténmentes édesség, hiszen az igazi macaron csakis mandulalisztből készülhet. Ám sok helyen simán megsütik búzalisztből is, vagy hogy olcsóbb legyen "felhigítják" egy kis búzaliszttel. Ha készen veszed, okvetlenül győzödj meg arról, hogy nincs benne búzaliszt. A macaron igazi kihívás, csak akkor vállald be ha türelemből jól állsz így ünnepek előtt. Ha ez így van, akkor van egy igazán különleges receptünk számodra, amit itt találsz. (Ha viszont biztosra akarsz menni, szerintünk itt tudod beszerezni a legjobb macaronokat: https://www.chezdodo.hu/)

    És hogy a gyerekeket se hagyjuk ki, nekik kedveskedtük egy karácsonyi sütivel, amihez mi ezt a figurát választottuk, de persze variálható. A tészta egy omlós alapsütemény, zacskóba zárva egy hétig biztosan puha marad. Az receptet itt találod hozzá. A másik pedig egy pillecukor pálca. Színes papírszívószálat beleszúrsz vagy hozzáragasztasz egy papírgolyóhoz (dekorboltokban lehet kapni különböző méretűeket). Habcsók masszát készítesz és belemártod a golyót. Ezután pedig megforgatod a pillecukorban. Ha kell egyesével is tehetsz még rá, hogy sűrűbb legyen. Az egészet levegőn hagyd száradni 1 napig, ezután csomagold celofánba, ahogy a képen látható. A gyerekek lecsipegethetik róla az apró pillecukrokat. Mi kisebb golyókat használtunk, és a lehető legapróbb pillecukrot ( mi a Haribo cukorkáját használtuk a díszítéshez, ez gluténmentes), mert így talán kapnak "cukorsokkot" a csemeték. Persze csak napi 1 pálcika! :-)

    Próbáljátok ki Ti is és leljetek sok örömet az elkészítésükben, de főleg az ajándékozásukban! 

     

    Gluténmentes linzer elkészítése

    Hal gluténmentes bundában salátával

    Gluténmentes palacsinta elkészítése

    Nooogluten.hu

    A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

    Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

    Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

    © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK
    facebook_page_plugin

    gluttube