Gluténmentes piknik

    Gluténmentes piknik

    Legyen tavasz, nyár vagy ősz, az ember szívesen ül ki a teraszra vagy megy ki a kertbe ebédelni, vacsorázni. Ha pedig se teraszod, se kerted, a következő program kötelező! :-) Sajnos hazánkban még nincs nagy hagyománya a szabadban piknikezésnek, pedig egy szuperjó dolog. Önmagában is, de egy kellemes sétával vagy kirándulással egybekötbe méginkább az. Kiránduláshoz is szívesen adnánk tippeket (fogunk is, mert nem bírjuk megállni), de ez mégiscsak egy gluténmentes fórum, ígyhát adunk néhány ötletet olyan harapnivalókhoz és ételekhez, amik minden évszakban "bírják a strapát" a kosár mélyén. 

    Felejtsd el a szendvicseket

    Igen, jól olvastátok. Ugyanis egy gluténérzékeny biztosan ismeri a "fűrészpor" állagú "nyikorgós" kenyér fogalmát. :-) Kifejtem miről van szó: a legtöbb előrecsomagolt gluténmentes kenyér - még a puhább változatok is - sajnos messze nem olyan puhák, mint a hagyományos gluténes kenyerek. Ha felbontod a csomagolást gyakorlatilag másnapra teljesen száraz lesz, így olyan érzése támad az embernek, mintha egy kanál fűrészport próbálna megenni. A nyikorgós pedig onnan jön, ha a kenyeret magokkal sem dúsítják, ellenben jó sok keményítőkeveréket tartalmaz és kissé nyikorog a fogad alatt. De ez a változat sem a puhaságáról ismerszik meg. 

    Hacsak nincs a közeledben olyan gluténmentes ékség, ahol frissen sütnek pékárut akkor sajnos marad két dolog: fagyasztott vagy előrecsomagolt verziók. Ezzel még nincs is gond, a probléma legtöbbször az, hogy a gluténmentes kenyerek másnapra általában jelentősen veszítenek állagukból, puhaságukból. Egyszóval, ha nem sütögetéssel vagy pékségbe rohanással akarod tölteni a piknikezésre vagy kimozdulásra szánt nap első felét, hanem inkább útnak indulnál, azt javasoljuk készítsd elő a kosár tartalmát előző este, olyan dolgokkal amik másnap reggelre is puhák vagy frissek maradnak készen a bepakolásra.

     A piknikezésben az a jó, hogy többféle ennivalót készítünk, így meglesz a "terülj-terülj asztalkám" érzésünk és mindenki kedvére válogathat. Mi a bűvös 5 fajtára esküszünk, vagyis legyen benne: zöldféle/saláta, sós pékáruféle, hidegen fogyasztható dobozolt ebéd, gyümölcssaláta és valami desszert vagy édesség.

    Vegyük is végig! 

    Zöldféle vagy saláta

    A legegyszerűbb, ha hasábokra vágsz néhány zöldfélét: szárzeller, uborka, sárgarépa, fehérrépa. Tedd őket dobozba vagy simán csak csomagold alufóliába és készítsd hozzá egy mártogatóst, ha az időjárás engedi és nem romlik meg. Egyéb esetben megteszi az előre adagokra csomagolt kész salátaöntetek is. Ha salátát készítesz inkább, fontos, hogy az öntetet külön csomagold egy kis dobozba, mert ugyebár nem szottyadt és összelapult salátával akarod magad szemben találni, amikor kinyitod a doboz fedelét. Saláta készítésekor éppen ezért kerüld a lédúsabb zöldségeket is (pl. paradicsom). Használj jégsalátát, rukkolát, madárbegysalátát és dúsítsd sárgarépával, kukoricával, céklával vagy kevés uborkával, kaliforniai paprikával és esetleg magvakkal. Igazán apró szemű koktélparadicsom egészben szintén jöhet. Ha pedig egyszerű, de nem romlandó öntetet készítenél, keverd össze ezeket: (2 ek. extra szűz olíva olaj, 2 tk. mustár, 2 tk. méz, 2 tk. szezámmag, só, bors ízlés szerint).

    Sós pékárufélék, amik puhák maradnak

    Na itt jön a furfang! Fogadjunk, hogy mindenki erre kíváncsi! :-)

    1. Van egy bevált tippünk, az előrecsomagolt szeletelt gluténmentes kenyerek "megpuhítására":

    - készítsd el először bundáskenyérnek, majd amikor még forró, tegyél közé egy szeletet a kedvenc (növényi)sajtodból. A megolvadt sajt összeragasztja a két szelet bundáskenyeret, amit ezután félbevághatsz, hűtőbe teheted másnapig. Így egy nyári napon sem lesz semmi baja, ha reggelire fogyasztod el és nem a nap végére hagyod.

    - másik trükk a jó öreg szeletelt kenyér fogyaszthatóbbá tételére, ha először megpírítod, majd utána majonézt használsz a vaj vagy margarin helyett és emellett rengeteg lédús zöldséggel (főként szeletelt paradicsom, vagy uborka) tömöd meg. Így kívül ropogós, belül puha, omlós szendvicset készíthetsz percek alatt. 

    - és végül még egy hasznosítás: szintén a kenyérpirító a megoldás, de ezúttal darabold hosszúkás csíkokra a már megpirult kenyérszeleteket. Tedd dobozba a csíkokat, és csomagolj mellé humuszt például. Ropogós - mártogatós reggeli alternatíva.

     2. Készíts saját sós pékárut, például ezeket itt: Gluténmentes baconos-túrós muffin , Gluténmentes pizzás tekercs 

     3. Ha nem vagy ennyire elszánt, hogy a fentieknek nekiveselkedj, próbáld ki a gyorsfagyasztott gluténmentes levelestésztát. Nem olcsó, de tutira puha és ehető marad másnap is. Teljesen olvaszd ki, és hagyd kiterülni egy deszkán. Vigyázz, mert kiolvadás után is reped, de kend be a felületét vízzel és kezelhetőbb lesz. Egy tekercsből például tudsz 6 db virslis tekercset készíteni. Vágd 6 egyenlő négyzetre a tésztát és átlósan tekerd közé a virslit. A tetejét kend meg tojással és szórd meg szezámmaggal. 5 perc alatt elkészítheted és 10 perc alatt megsül. Gyorsabb mint pékségbe menni, ugye?

    Hidegen fogyasztható dobozolt ebéd

    Tökéletes választás egy hideg tésztasaláta. Legjobb hozzá a fussili vagy a penne. Főzd ki a tésztát és keverd össze kevés zöld pestoval. Durvára darabolj össze néhány szem diót, szórd meg vele alaposan a tésztát és tedd hűtőbe. A másik egyszerű változat, ha piros pestot használsz és félbevágott koktélparadicsommal illetve pirított fenyőmaggal dúsítod (receptet itt találsz hozzá). Mindkettő ideális hidegen fogyasztásra és persze nemigen romlandó (feltételezzük, hogy azért nem 40 fokban indulsz neki piknikezni). Ha pedig ennél könnyebb és egészségesebb ebédre vágysz, készíts egy hajdinás - qunionás mixet. Főzd ki a hajdinát és a quinoát enyhén sós vízben, szűrd le és ha kihűlt, adj hozzá apró kockára vágott uborkát, retket, paradicsomot és apróra vágott újhagymát és petrezselyemzöldet. Keverj hozzá egy kevés extra szűz olívaolajat, kevés citromlevet és sózd, borsozd ízlést szerint. Szuper ebéd, superfoodból. (receptet itt találsz hozzá)

    Gyümölcs vagy gyümölcssaláta

    Ez könnyű eset. Mindig igyekezz idényféléket fogyasztani. Nyáron isteni például a dobozban a behűtött kockákra darabolt görögdinnye vagy sárgadinnye. Különösebb hűtődoboz nélkül is kibírja ebédig, ha előző este jól behűtöd. Igazából a titok a behűtésben rejlik. Legyen az tavasszal az eper, vagy ősszel a felszeletelt körte áfonyával. Ha pedig valami egészséges ropogtatnivalót is vinnél magaddal, akkor ezt ajánljuk: Zöldbanán chips

    Desszertek, édességek

    Elérkeztünk a "gyenge láncszemhez", merthogy itt aztán bőven van mit a kosárba tenni, ha elkészítjük! Most mutatunk 2 olyan sütit, amit ugyan sütni kell, de legalább könnyű elkészíteni, és biztosan nem szárad ki és nem is romlik meg:

    Gluténmentes epres-fehércsokis cupcake (de ezúttal hagyd el a krémet)  vagy  Gluténmentes mandulás brownie

    Ha pedig nem szeretnél sütni, de mégis csomagolnál valami saját készítésű édességet, íme 2 sütés nélküli, nem romlandó nasi:

    Aszalt gyümölcsös gluténmentes trüffel  vagy a jó öreg klasszikus: Gluténmentes kókuszgolyó és ennek egy jóval egészségesebb de legalább ugyanolyan finom változata: Gluténmentes zabpelyhes trüffel

    És a végére is értünk. Reméljük sikerült kedvet kapni egy kis piknikezésre a szabadban! Ja és az elmaradhatatlan úti tippek hozzá, de tényleg csak  néhány amiket könnyen a városból tömegközlekedéssel is elértek mégis pillanatok alatt a zöldben vagytok:

    - Kőhegy - Budaörs (Kelenföld metrótól indulnak buszok, Kisfaludi utcánál kell leszállni, az óváros résznél pedig barátságos házak között megbújó lépcső vezet fel a hegyre. Könnyen megközelíthető, nem megterhető séta, a kilátás pedig pazar, tömegek nélkül.) 

    - Budakeszi - Mammutfenyők (Budakeszire a Széll Kálmán térről mennek buszok, aminek a végállomásától könnyen megközelíthetőek az említett fenyőóriások, nincs emelkedő, ideális helyszín piknikezésre)

    - János-hegy, Erzsébet-kilátó (Az igazi, ha libegőztök, és ha már fent vagytok többfelé is indulhattok tovább. Ha nem riadtok el egy kis gyaloglástól, érdemes elsétálni a Makkosmária kegytemplomig, ahol még fedett sütőgetőhelyet és több tűzrakóhelyet is találtok akár nagyobb társaságnak is és persze rengeteg helyet, ahová le lehet teríteni a plédet.)

    Ha pedig nem vezettek, vigyetek magatokkal egy üveg finom bort is, az továbbra is gluténmentes! :-))) 

     

    Gluténmentes linzer elkészítése

    Hal gluténmentes bundában salátával

    Gluténmentes palacsinta elkészítése

    Nooogluten.hu

    A gluténmentes életmódról kezdőknek és haladóknak: tapasztalatok, tanácsok, receptek, videók.

    Gluténmentes ételek 5 perc alatt:gluténmentes tabbouleh

    Klasszikusok gluténmentes változatban:gluténmentes kakaós csiga

    © 2017 Nooogluten - Gluténmentes Élet Könnyedén! | Webdesign by FRIK

    gluttube